Ν. Ανδρουλάκης: "Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν σίγουρα καλύτερη από τη σημερινή"
<p>Ως το καλύτερο σενάριο για τη χώρα θεωρεί την εθνική συνεννόηση ο ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, μιλώντας στα "Παραπολιτικά 90,1".</p>
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής του στο ραδιοσταθμό και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, έχουν ως εξής:
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Νταϊσελμπλουμ και αν θα επιφέρουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση είπε:
Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μην πηγαίνουμε μακριά. Εμείς προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα ακούγοντας συνεχώς τους εταίρους μας. Δεν την βιώνουμε την κατάσταση τι συμβαίνει; Τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς η δημοσιονομική κατάσταση έχει εκτραχυνθεί τελείως με την κατάσταση των τραπεζών να έχουν φύγει 50 δις καταθέσεων, 15 δις περισσότερα χρέη στο δημόσιο, 10 δις περισσότερα κόκκινα δάνεια. Το οποίο βεβαία τι κάνει; Όταν το δημοσιονομικό πρόβλημα αυξάνει αυξάνονται τα μέτρα, είναι ένας φαύλος κύκλος, αυξάνεται η ανεργία, αυξάνονται τα προβλήματα και επειδή η αξιολόγηση γίνεται δύσκολη, επίπονη, αυτή επί της ουσίας «σαλαμοποιείται», δηλαδή πάει σε ένα βάθος χρόνου. Δεν γίνεται με μια ταχύτητα και με μια ευκολία διότι δεν υπάρχει ευκολία. Το πρόβλημα δυστυχώς έχει μεταλλαχτεί, έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό βλέπετε ότι ήρθε νέο ασφαλιστικό. Δεν ψηφίσαμε πριν από έναν χρόνο σχεδόν ασφαλιστικό; Γιατί αυτό το ασφαλιστικό το παλιό δεν λύνει το σημερινό το πρόβλημα; Διότι υπονομεύεται η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας μέσω της ύφεσης και η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας υπονομεύει τους νομούς που ψηφίζουμε.
ΔΗΜ: Τι στάση πρέπει να έχουν τα κόμματα απέναντι στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλα τα θέματα πρέπει να τα συζητάμε και να τα επιλύουμε σε ένα πλαίσιο συναίνεσης, συνεννόησης και σύνθεσης διότι η χώρα δεν σηκώνει άλλο διχασμό και μικροκομματισμό όπως στήθηκε τα τελευταία χρόνια με την ιστορία μνημόνιο-αντιμνημονιο. Και όλα αυτά τα οποία ζήσαμε τους τελευταίους μήνες μετά και την ψήφιση του τελευταίου μνημονίου από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο έχουν αλλάξει άρδην το τρόπο σύγκρουσης των πολιτικών κόμματων. Ναι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση αλλά για να υπάρξει πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει ειλικρίνεια από την σημερινή κυβέρνηση που λέει ότι δεν μειώσει τις συντάξεις και επί της ουσίας μειώνει τις συντάξεις και σε νέους και σε παλαιότερους, απλά κάνει τεχνάσματα; Δηλαδή όταν λέει ότι δεν έχει δημοσιονομικό φόρτο το ότι οι εισφορές στους ελευθέρους επαγγελματίες πάνε στα ύψη, ότι μια γένια βιάζεται, μια νέα γένια! Αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση και να υπάρξει μια προοπτική στο ασφαλιστικό και να μην είναι δημοσιονομικοί τακτισμοί οι οποίοι κάθε χρόνο πρέπει να αλλάζουν και να τους βρίσκουμε μπροστά μας πρέπει να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος. Δεν διατίθεται η κυβέρνηση να το κάνει. Όταν ακούτε την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει «δεν μειώνουμε συντάξεις» ποιον κοροϊδεύει; Ας διαβάσει το νομοσχέδιο ένας λογικός άνθρωπος να δει αν μειώνουν’η δεν μειώνουν συντάξεις. Μειώνουν βεβαίως! Απλά τι κάνουν; Μειώνουν για τους νέους και μετά το ’18 μειώνουν και για τους παλαιότερους. Δηλαδή τεχνάσματα!
Δεν επιλύονται τα εθνικά μας θέματα με τεχνάσματα. Θέλει σοβαρότητα η οποία βεβαία δεν υπάρχει.
Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις, είχαμε ψηφίσει πέρσι έναν νόμο. Η πραγματικότητα κάνει αυτόν τον νόμο να ξεπερνιέται διότι είπαμε ότι το χρόνο που πέρασε το ’15 ήταν μια άτυχης δημοσιονομική χρονιά με τους τακτισμούς του κ. Τσίπρα αλλά αυτό το πράγμα αν θέλουμε να πούμε ότι μπαίνει σε μια τροχιά πρέπει όλα τα κόμματα και βασικά η κυβέρνηση που κυβερνήσει να δείξει μια σοβαρότητα.
Ερωτηθείς πως δεν μπορεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς να βρει πεδίο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα είναι θέμα προγραμματικής συνεννόησης, είναι θέματα εθνικών αναγκών. Είναι προφανές ότι από την σημερινή κυβέρνηση σίγουρα καλύτερο για τον τόπο είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που το κάθε κόμμα θα αναλάβει αναλογικά την ευθύνη του. Σίγουρα είναι ένα καλύτερο σενάριο για την χώρα! Σίγουρα ένα καλύτερο σενάριο για τα χώρα είναι να υπάρχει ένα σχέδιο και όχι να περπατάμε σε βήματα εθνολαϊκισμου που κάνουν τη χώρα μας να γυρνάει χρόνια πίσω. Μακάρι να υπάρξουν τέτοια σενάρια. Να τα υπηρετήσει η Δημοκρατική Παράταξη αλλά με το ποσοστό που της αναλογεί. Δηλαδή να μπει και η ΝΔ με αυτό που της αναλογεί, και ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που του αναλογεί και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να πείσουν την κοινωνία ότι υπάρχει συναίνεση για πολύ μεγάλα θέματα. Για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό.
…Όταν ένας από τους δυο μεγάλους είναι απ’ έξω και κάνει τυφλή αντιπολίτευση, τυφλή σύγκρουση, δεν προχωρεί η εθνική προσπάθεια. Πρέπει οι δυο μεγάλοι να είναι στο παιχνίδι των ευθυνών και εμείς βεβαία γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό κόμμα, δεν μπορεί να προκαλέσει γιγάντιες εξελίξεις, να συνεισφέρουμε με την λογική μας, με την συναίνεση μας, με τις προοδευτικές μας αντιλήψεις ο καθένας, δεν θα γίνουμε ίδιοι! Αλλά ο καθένας με αυτό που μεταφέρει ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας!
Μακάρι να γίνει! Είναι καλύτερο για τη χώρα αλλά αυτό θέλει μια ειλικρινή διακυβέρνηση. Θέλει έναν πρωθυπουργό που λέει αλήθειες και όχι έναν πρωθυπουργό που βγαίνει δημοσίως και λέει «δεν κόβω συντάξεις. Δεν μειώνω» όταν ξέρει πάρα πολύ καλά ποια είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ότι το καλύτερο σενάριο εδώ που έχουμε φτάσει είναι να πάμε πίσω στο ’14. Το χειρότερο σενάριο είναι να πάμε πίσω στο ’12. Αυτή είναι η δημοσιονομική πραγματικότητα.
…Ξέρετε τι σημαίνει να πληρώσει ένας λαός πολλαπλάσιο κόστος από το mail Χαρδουβελη τη χρονιά που έρχεται; Έχετε την εντύπωση ότι οι έλληνες επειδή δεν συγκροτείται Κεντροαριστερά, η ΝΔ έχει προβλήματα θα κάτσουν να χαϊδεύουν τον κύριο Τσίπρα πληρώνοντας σιωπηλά τόσο μεγάλο κόστος; Εγώ δεν το πιστεύω προσωπικά. Οι κοινωνικές συνθήκες φτιάχνουν τις εναλλακτικές. Εγώ δεν είμαι της λογικής ότι οι πεφωτισμένοι ηγέτες… ναι, χρειάζονται και ηγεσίες, χρειάζονται τα πρόσωπα. Οι κοινωνικές δυνάμεις, οι κοινωνικές αλλαγές είναι αυτές που διαμορφώνουν τις ευκαιρίες συγκρότησης των πολιτικών χώρων, των πολιτικών κόμματων. Και αν νομίζει ο κος Τσίπρας ότι θα ηγεμονεύει με τον εθνολαϊκισμο, με μια καταστροφική στασιμότητα, με μια συνεχιζόμενη παρακμή, που χιλιάδες νέοι θα φύγουν στο εξωτερικό διότι γίνεται επίθεση, σήμερα ο νόμος αυτός του ασφαλιστικού είναι μια επίθεση στην νέα γενιά, μια περαιτέρω επίθεση στην νέα γενιά ανέργων. Δεν ανοίγει θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζει το εργασιακό κόστος, πολλαπλασιάζει τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας. Άρα αυξάνει την ανεργία και ποιους πλήττει σήμερα η ανεργία; Τους ανθρώπους που χρειάζονται σήμερα να σταθεροποιηθούν, τους νέους, να κάνουν οικογένεια, να μειωθεί το δημογραφικό ζήτημα, να έχουν χρήματα για να υπάρξει κατανάλωση και αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Εάν αυτά δεν τα βλέπουν και έχουνε μείνει πίσω σε μια πολιτική που ασκήθηκε λάθος για πολλές δεκαετίες, τότε επειδή δεν υπάρχει αντίπαλος δεν σημαίνει ότι θα τον χειροκρότει ο ελληνικός λαός.