120 μέρες που τρομάζουν την κυβέρνηση
<p>Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται να δρομολογήσουν αν χρειαστεί έως και εκλογές λίγο πριν από το Πάσχα, μετά και την ψήφιση των πολύ δύσκολων μέτρων</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το «σύνδρομο Τσόρτσιλ» φοβίζει την κυβέρνηση, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί, όχι όμως και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το τέλος της διαδρομής των επόμενων τριών μηνών φαίνεται να στοιχειώνει την κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, «τα μέτρα θα περάσουν, το θέμα ωστόσο είναι το πού θα βρίσκεται η κοινωνία και αν θα έχει αντοχές να συνεχίσει μαζί με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Με λίγα λόγια, τα κυβερνητικά στελέχη δρομολογούν την έναρξη των πολιτικών εξελίξεων -ακόμα και εκλογές- λίγο πριν από το Πάσχα και την Ανάσταση, ενώ δεν αποκλείουν κλίμα έντασης και αναταραχών στην κοινωνία, στην περίπτωση που, παράλληλα με τη σκληρή φορολόγηση και το απεχθές Ασφαλιστικό, δεν έρθουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν εν μέρει τους πολίτες.
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Μέσα, λοιπόν, σε 120 ημέρες θα ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, θα επανέλθει το θέμα των «κόκκινων» δανείων και θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών για να περάσει αυτά τα μέτρα, επιμένοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Κορυφαία στελέχη του Μαξίμου έλεγαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι δεν αποκλείεται τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών ενός κομματικού συνδυασμού να υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό και την αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών, εάν και εφόσον χρειαστεί. Σαν τυράκι σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση βάζει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των μικρότερων κομμάτων και ίσως βασικό παράγοντα για την επιβίωσή τους.
Ομως, η αλήθεια είναι ότι, πέρα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ίδιας της κοινωνίας. Στις πρόσφατες συσκέψεις που έγιναν στο
πρωθυπουργικό μέγαρο κατατέθηκε με τον πιο σαφή τρόπο η αγωνία στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που βλέπουν τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα να έρχεται. Φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις, έντονες αντιδράσεις και, τελικά, την κυβερνητική κατάρρευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από αυτούς επιμένουν ότι το στοίχημα δεν είναι να περάσει το πρόγραμμα (όσο δύσκολο και αν είναι), αλλά το πώς και το πού θα βρίσκεται η κοινωνία όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει με τα αντίμετρα που θα έχει φέρει να δημιουργήσει την αίσθηση, την ψυχολογία και την πεποίθηση ότι κάτι αλλάζει στη χώρα. Οτι κάτι πάει να γίνει. Οτι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα, κατόρθωσε ωστόσο μέσα από δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ
Ο προβληματισμός για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα βάζουν στο τραπέζι και μια νέα παράμετρο, που έρχεται να προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο κοινωνικό κλίμα: Την έντονη επανεμφάνιση των πρώην συντρόφων του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς φαίνεται να αποκτούν σοβαρότατα ερείσματα και προοπτικές.
Από τους τρεις πρώην συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα ο μεγαλύτερος «μπελάς» είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον πρωθυπουργό. Σχεδόν καθημερινά σχολιάζει ειρωνικά μέσω Twitter όλες τις κινήσεις του, ενώ δραστηριοποιείται έντονα στα αριστερά κινήματα, κάνοντας ομιλίες και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις.
Οι απογοητευμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι, από την άλλη, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, φαίνεται ότι επιλέγουν να ανοίξουν την πόρτα της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο πρώην υπουργός και εκφραστής της άποψης ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, κερδίζοντας έδαφος στους συνδικαλιστικούς χώρους. Η ΛΑΕ έχει πρωταγωνιστήσει μέχρι τώρα σε όλες τις κινητοποιήσεις, ενώ το επόμενο διάστημα φίλοι και ψηφοφόροι της αναμένεται να δώσουν ραντεβού στο Σύνταγμα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης από μόνος του είναι μια ιδιαίτερη ιστορία, αφού είχε και έχει το δικό του κοινό. Ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην υπουργός έχει ήδη εξαγγείλει την ίδρυση του δικού του ευρωπαϊκού κινήματος, περιμένοντας ταυτόχρονα τη δικαίωσή του, καθώς επανέρχονται τα σενάρια περί Grexit και χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Εάν αυτά τα σενάρια το επόμενο διάστημα πυκνώσουν, τότε η άποψη Βαρουφάκη θα βρει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές από αυτούς που έχει μέχρι τώρα.
Παιχνίδι και με την αναλογική
Το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο είναι δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και το δέλεαρ της κυβέρνησης στα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στην ψήφιση των δύσκολων θεμάτων που έχει μπροστά της. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν έτοιμα δύο προσχέδια με βάση τα οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Το ένα έχει να κάνει με τη μείωση του μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος από 50 σε 20 ή 25, κάτι που θα δίνει αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και πάλι η δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης ανάμεσα σε δύο κόμματα. Το σενάριο αυτό δεν το συζητάει η Φώφη Γεννηματά (παρά το ότι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να βρίσκεται σε δίλημμα), αλλά ούτε και το ΚΚΕ. Και τα δύο κόμματα εξαρχής έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η δεύτερη πρόταση μιλά για ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων στην αναλογία ποσοστό-έδρες, πλην όμως θα βάζει πολύ αυστηρούς -για την εποχή- περιορισμούς για την
αυτοδυναμία, καθώς ένας σχηματισμός θα χρειάζεται περίπου 46% για να κυβερνήσει μόνος του. «Αγκάθι» σε αυτό το σενάριο είναι και το πώς θα μπορέσει η Πολιτεία να ελέγξει την είσοδο στην ελληνική Βουλή μειονοτικών κομμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ενώ οι υποστηρικτές τους επιβουλεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Με αυτή την πρόταση διαφωνούσε μέχρι πρότινος η Ν.Δ., οι εσωτερικές εξελίξεις ωστόσο ενδέχεται να φέρουν ανατροπές... Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία την κατάλληλη στιγμή και προφανώς αφού εκτιμήσει τα κέρδη που θα έχει από αυτή την κίνηση. Για να ισχύσει, ωστόσο, η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την επόμενη Βουλή, θα πρέπει να ψηφιστεί το σχετικό νομοθέτημα από 200 βουλευτές. Στην περίπτωση που, τελικά, επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, θα μιλάμε πλέον για μια νέα πραγματικότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού αναμένεται να απελευθερωθούν πολιτικές δυνάμεις και να εκφραστούν προσωπικές φιλοδοξίες που στο παρελθόν λειτουργούσαν υπογείως. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να φέρει τη διάσπαση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του «Ποταμιού», ακόμα και της Χρυσής Αυγής (με τη δημιουργία ενός άλλου κόμματος υπό τον Τάκη Μπαλτάκο), ενώ το κυβερνών σχήμα θα γίνει χίλια κομμάτια. Φυσικά, μία θέση στη Βουλή θα έχουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα πραγματικότητα, που πολλοί την παρομοιάζουν με αυτήν της Ιταλίας του ’80, αλλάζοντας κυβερνήσεις και κυβερνώντες κάθε έξι μήνες...
Αντεπίθεση με στοχευμένες κινήσεις
Με συγκεκριμένες κινήσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, προσδοκώντας να αλλάξει το κλίμα και ευελπιστώντας ότι θα αποφύγει τους κοινωνικούς τριγμούς. Χρέος, λίστες, πάταξη της φοροδιαφυγής, τηλεοπτικές άδειες και αναπτυξιακές κινήσεις, που θα έρθουν μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε, μιλώντας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ότι ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους για το θέμα της απομείωσης του χρέους. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι η κοινοτική πρόταση είναι έτοιμη και αναμένεται να τεθεί προς επίσημη διαβούλευση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Με σκοπό να δρομολογηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε νέο κύκλο συνομιλιών με τους ομολόγους του στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Ολλανδία και τη Σουηδία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ότι η έκβασή του θα είναι αυτή που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό γιατί πίσω από την απομείωση του χρέους κρύβονται σημαντικά γερμανικά οικονομικά συμφέροντα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάζει να δείξει τα δόντια του.
ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ετοιμάζονται «για τη μεγάλη μάχη με τη διαπλοκή και τη μεγαλοφοροδιαφυγή». Οι πληροφορίες λένε ότι ίσως ακόμα και τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» του αδήλωτου χρήματος που έβγαλαν πολίτες σε τράπεζες του εξωτερικού τα προηγούμενα χρόνια.
Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα της έμμεσης απάντησης σε όσους από τον χώρο της Δικαιοσύνης ζητούν από την κυβέρνηση να μην αξιοποιήσει τις περίφημες λίστες από το γερμανικό κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά και τις πληροφορίες που έδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί για 500.000 διεθνείς κινήσεις ύποπτων λογαριασμών στον γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, με το επιχείρημα ότι τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν δοθεί με νόμιμο τρόπο. Προκειμένου, μάλιστα, να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων, η κυβέρνηση, παραμονές Χριστουγέννων, πέρασε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στη Δικαιοσύνη τα αποδεικτικά στοιχεία. Το επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακόμα, επικαλείται την πρακτική που ακολούθησαν άλλες χώρες σε αυτά τα θέματα και αφήνει να εννοηθεί ότι μέσα στις λίστες βρίσκονται ηχηρά ονόματα της δημόσιας ζωής του τόπου.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συναινέσει στην αλλαγή του ΕΣΡ, αλλά, ακόμα και αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην αλλαγή της νομοθεσίας. Τελευταίο, αλλά ίσως καθοριστικό θέμα στη διαδικασία μεταβολής του κλίματος που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η αλλαγή ρότας στην οικονομία με την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και με ταυτόχρονες «ενέσεις» από το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.
Η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αθόρυβη, αλλά αποτελεσματική δουλειά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος, όπως λένε, έχει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που χρειάζεται η αγορά.