Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε όλους τους βουλευτές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων κυρίως όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, το ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργοδοτικές εισφορές και τα μπλοκάκια στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εκπομπή LiveNews του Νίκου Ευαγγελάτου από τη συχνότητα το “Ε”, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως έχει εισπράξει θετικό κλίμα από τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως σε δέκα χρόνια θα έχει εξατμιστεί η προσωπική διαφορά και τότε θα υπάρχει ενιαία μεταχείριση παλιών και νέων. Επιπλέον σημείωσε πως η Τρόικα πιέζει για τα εξής: 1. βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, 2. χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και 3. να μην αυξηθούν οι εισφορές.

Όσον αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων σημείωσε πως  NAT, OΓA και TΣMEΔE θα ενταχθούν στο ενιαίο, όμως θα διατηρήσουν κάποια αυτόνομα χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε πως για το ταμείο δημοσιογράφων γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το αγγελιόσημο, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο.

Kινητοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απέρριψαν ομόφωνα «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο» το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, για το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν έχει προηγηθεί η οφειλόμενη στοιχειώδης συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, οι επιστημονικοί φορείς σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η τυχούσα εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέρουν οι επιστημονικοί φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή, την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των ″γκρίζων″ ζωνών της οικονομίας».

Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καλούν όλους τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).