«Εμένα μου δίνει δύναμη για τη διαπραγμάτευση έξω, η παρουσία του κόσμου», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στο περιθώριο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ, σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα.

«Όταν οι άνθρωποι ζητούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, εγώ θέλω να το κάνουν και ας κατεβαίνουν και στους δρόμους. Και εγώ στους θεσμούς στο ίδιο επίπεδο θα διαπραγματευθώ», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε, ότι οι ίδιοι επαγγελματίες που κατέβηκαν σήμερα στο δρόμο έχουν συμφωνήσει να τον συναντήσουν τη Δεύτερα με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες και να συζητήσουν, ώστε να διορθωθούν πιθανώς «ακραίες συνέπειες του σωστού κανόνα».

Στο ερώτημα εάν οι εισφορές στο πραγματικό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι πριν ή μετά τους φόρους, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι η ισονομία, ίσοι κανόνες για όλους. Επομένως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα. Όπως ο μισθωτός που δεν μπορεί να κρύψει τίποτα και θα έχει την εισφορά του στο 20%, το ίδιο θα πρέπει να είναι και για τον ελεύθερο επαγγελματία» τόνισε.

Για το τεχνικό θέμα τού πριν ή μετά τους φόρους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι διαθέσιμος να το συζητήσει με τους επαγγελματίες καθώς και με την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να γίνει υποχώρηση στη βασική αρχή της ισονομίας. «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις εισφορές των αγροτών από 6% στο 20% και να κάνουμε άλλη μεταχείριση στους ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε.

Σχετικά με το θέμα της εθνικής σύνταξης και τις πληροφορίες ότι οι δανειστές επιθυμούν τη μείωση του ποσού, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση από τους δανειστές για το νομοσχέδιο που τους έχει υποβληθεί.
«Όλα αυτά που διαρρέουν, βασίζονται επομένως σε φήμες χωρίς να υπάρχει καμία επιβεβαίωση», είπε.

Δήλωσε παράλληλα ότι στη διαπραγμάτευση θα πάει ανοιχτός σε όλα, ακόμα και για τα ισοδύναμα εφ' όσον ζητηθούν, εκτός από ορισμένα αδιαπραγμάτευτα θέματα. Σε αυτά «αδιαπραγμάτευτα» είναι η μείωση των κύριων συντάξεων που δεν πρόκειται να αποδεχθεί, καθώς και ο κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, υπογράμμισε ο υπουργός.