Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα.

Ακόμη, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Bild: Πόσους πρόσφυγες και μετανάστες αναμένετε φέτος; Είναι η χειμερινή περίοδος και η ροή των προσφύγων δεν είναι αρκετά μειωμένη.
Ν. Τόσκας: Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η ΕΕ, οι ροές των προσφύγων δεν μειώθηκαν σημαντικά. Μόνον εν μέρει. [Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες] συνεχίζουν να έρχονται. Αυτές τις ημέρες, παρά τον κακό, ψυχρό καιρό, υποδεχόμαστε περίπου 2.800 - 3.000 ανθρώπους σε όλα τα ελληνικά νησιά καθημερινά.
Bild: Άρα είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οι αριθμοί θα αυξηθούν.
Ν. Τόσκας: Εάν ο πόλεμος στη Συρία δεν σταματήσει και τα οξύτατα προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν συνεχιστούν, αναμένω ότι [θα συνεχίσουμε] να καταγράφουμε τις ροές που είχαμε τους περασμένους μήνες. Δεν γνωρίζω εάν θα είναι άλλο ένα εκατομμύριο, αλλά σίγουρα 800.000 ή περισσότεροι. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει καμιά αύξηση. Είναι 90.000 τον μήνα, επομένως... Ο αριθμός συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στις «ευαίσθητες» περιοχές.
Bild: Ήμασταν στην Τουρκία και φαίνεται ότι οι αρχές δεν πράττουν κάτι για να ελέγξουν τις ροές [προσφύγων] παρά τη συμφωνία [με την ΕΕ]. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό;
Ν. Τόσκας: Οι τουρκικές αρχές δεν πράττουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται ή να μειώσουν τις ροές, παρά τη συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό είναι προφανές από τους αριθμούς που σας έδωσα.
Bild: Αλλά ο [πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ και η Τουρκία έλαβε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούν να το κάνουν ή δεν θέλουν να το κάνουν, ποια είναι η αίσθησή σας;
Ν. Τόσκας: Μιλώ μόνο για τα γεγονότα. Δεν έκαναν αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν. Δεν προσπάθησαν ιδιαίτερα να μειώσουν τις ροές... Και σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση, δέχθηκαν πίσω μόλις 43 μετανάστες.
Bild: Με βάση τα γεγονότα, έχουμε στη Γερμανία περισσότερους μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Γιατί δεν τους σταματάτε εδώ; Αυτό είναι στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο επικρίνουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα.
Ν. Τόσκας: Αυτό είναι αληθές. [Στην Ελλάδα φθάνουν] περισσότεροι άνθρωποι από χώρες εκτός της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Το ποσοστό τους είναι περίπου 20%. Έτσι συλλαμβάνουμε αυτούς τους ανθρώπους και τους στέλνουμε στα κέντρα [κράτησης] πριν από την αναχώρηση. Ορισμένοι θέλουν να μείνουν, όπως Πακιστανοί που έχουν φίλους και συγγενείς εδώ. Αυτό είναι μεγάλο βάρος και κοστίζει πολύ για αυτή τη χώρα, η οποία διέρχεται οικονομική κρίση. Το κόστος αυτής της κρίσης των προσφύγων για την Ελλάδα μέχρι τώρα είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη σίτιση, τη χορήγηση ασύλου και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τα καύσιμα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και άλλα...
Bild: Γιατί όμως δεν είναι δυνατό να ελέγξετε τα σύνορά σας; Ποιο είναι το πρόβλημα; Έχουν πλαστά έγγραφα; Δεν είναι εφικτό να ελέγχονται όλοι;
Ν. Τόσκας: Η πηγή του προβλήματος που έχει ενσκήψει με τα πλαστά έγγραφα δεν βρίσκεται εδώ. Τα αποκτούν στη Συρία και στην Τουρκία. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν υφίσταται καμιά δυνατότητα να ελεγχθούν πλήρως τόσο μεγάλες ροές. Επιτρέψτε μου να μιλήσω βάσει της εμπειρίας μου στις ένοπλες δυνάμεις: Πώς μπορείς να κλείσεις τα σύνορα; Είναι αδύνατον. Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα είναι τα σύνορα της βόρειας Ελλάδας με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και έχουμε θαλάσσια σύνορα [μήκους] σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων με την Τουρκία. Και το ίδιο ισχύει [στα σύνορα] Ιταλίας και βόρειας Αφρικής και Ισπανίας και βόρειας Αφρικής. Πώς θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να κλείσει τα σύνορα; Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Bild: Επομένως δεν μπορούν να ελέγχονται οι πάντες...
Ν. Τόσκας: Ακριβώς. Ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ (FRONTEX). Προκειμένου να υποστηριχθεί η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αλλά έχω μια είδηση να σας πω: Τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουμε τα έγγραφα που τους χορηγούμε και θα είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιγραφή και παραχάραξή τους. Θα είναι ασφαλέστερα και ευκολότερο να ελεγχθούν.
Bild: Γιατί δεν καταγράφεται πρόοδος σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (σ.σ.. ΚΕΠΥ, τα λεγόμενα hot spots); Πρακτικά, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι αυτό της Μόριας Λέσβου.
Ν. Τόσκας: Πράγματι. Και έχουμε μια προθεσμία, που είναι πολύ φιλόδοξη, για να ολοκληρωθεί η πλειονότητα των ΚΕΠΥ. Ορίστηκε από τον πρωθυπουργό (Αλέξη Τσίπρα) και είναι η 15η Φεβρουαρίου. Στη Χίο και στη Λέρο οι υποδομές, τα κτίρια, είναι έτοιμα. Όσο για τον εξοπλισμό, «δίνουμε μάχη» στην ευρωπαϊκή αγορά για να τον αγοράσουμε. Η μόνη χώρα η οποία μας υποστήριξε ήταν η Γερμανία, με 43 μηχανήματα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλοσκόπησης). Χρειαζόμαστε περίπου 80.
Bild: Τι γίνεται όσον αφορά τους τρομοκράτες; Ειδικά μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι τρομοκράτες μπορούν να περάσουν τα σύνορα όπως έχει ήδη συμβεί. Τι κάνετε για αυτό;
Ν. Τόσκας: Πρώτα απ' όλα, η κρίση των προσφύγων δεν θα έπρεπε να συνδέεται με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Απαντήσαμε στις γαλλικές αρχές μέσα σε μία ώρα αφού το ζήτησαν και μας ευχαρίστησαν για αυτό. Κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε. Αλλά το να ελέγχονται όλα τα έγγραφα και τα διαβατήρια των προσφύγων είναι αδύνατον με αυτές τις ροές. Δεν είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να το επιτύχει. Στέλνουμε μηχανήματα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, βελτιώνουμε την κατάσταση στο σύνολό της.