Εξέχον μέλος της ισχυρής «κοινότητας» των αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών, του σχολείου που αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτική, οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας, αποτελεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εχοντας ως συμμαθητές γόνους επιχειρηματικών αλλά και πολιτικών οικογενειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε με επιτυχία τα πρώτα του βήματα στην πολιτική μέσα στις αίθουσες του Κολλεγίου, δείχνοντας ότι έχει τις ικανότητες και τον χαρακτήρα να αποτελέσει τη συνέχεια του πατέρα του, που τότε διεκδικούσε την πρωθυπουργία της χώρας, ηγούμενος της φιλελεύθερης Ν.Δ. απέναντι στον πανίσχυρο Ανδρέα Παπανδρέου.

f_mitsotakis_koleg
Ο μαθητής Κυριακος Μητσοτάκης στο Κολλέγιο

Ο Μητσοτάκης junior αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986, για να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στα φημισμένα Πανεπιστήμια Stanford και Harvard Business School. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και να ηγηθεί των συμμαθητών του μέσα από το Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου, υλοποιώντας, μάλιστα, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάτι που βοήθησε στην… άνθηση του κεντρικού μαθητικού ταμείου.

Οπως γράφει ο ίδιος στον «Θησαυρό ’86», το ετήσιο λεύκωμα, ως πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου κατέβαλε προσπάθεια για να το αναδείξει σε ένα αποτελεσματικό όργανο των μαθητικών θέσεων, που να μην αρκείται στη στείρα κριτική, αλλά να επεκτείνεται και στη διατύπωση προτάσεων-λύσεων για τα καυτά προβλήματα της μαθητικής κοινότητας. Για παράδειγμα, όπως θυμούνται συμμαθητές του κ. Μητσοτάκη, αντιμετώπισε το πρόβλημα της έξαρσης των πειθαρχικών παραπτωμάτων και μιας έντονης τάσης καταστροφών της σχολικής περιουσίας με την επανενεργοποίηση του θεσμού των εποπτών.

kiriakos-mitsotakis-kollegio
Μαθητική φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το λεύκωμα του Κολλεγίου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Ο νεαρός Μητσοτάκης με τον συμμαθητή του Γιάννη Τραμπάκλο συμμετείχαν και στις συνεδριάσεις του καθηγητικού συλλόγου, διεκδικώντας με ένταση τα αιτήματα της μαθητικής κοινότητας. Ετσι, μεταξύ άλλων, επιτεύχθηκε η έγκριση όλων των πολυήμερων εκδρομών και η επιβολή της μικρότερης δυνατής ποινής για πειθαρχικά παραπτώματα. Επίσης, η δημιουργία καφετέριας εντός του Κολλεγίου. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι εξασφάλισε δωρεά 1,5 εκατ. δραχμών από τον Σύλλογο των Αποφοίτων για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη μπήκε τάξη και στα οικονομικά του Μαθητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος στον «Θησαυρό», το ταμείο ξεκίνησε με 370.000 δρχ. και με τη θεσμοθέτηση της είσπραξης ολόκληρου του ενοικίου της καντίνας του σχολείου (150.000 δρχ.), το παρέδωσε στους διαδόχους του με 600.000 δραχμές. 

Οσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέρουν ότι στα μαθητικά του χρόνια ήταν επιμελής και αγαπητός τόσο στους συμμαθητές του όσο και στους καθηγητές του Κολλεγίου. «Τα χρόνια του λυκείου στον κολλεγιακό χώρο και μη (Summer School των ΗΠΑ) ήταν ένας άνθρωπος που ενστερνίστηκε την αξιοκρατία και επέδειξε μετριοφροσύνη», γράφουν οι συμμαθητές του στον «Θησαυρό ’86».

f13

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι άλλα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ήταν το αιώνιο πονηρό χαμόγελο, η ετοιμολογία στο πείραγμα, η φυσιολογική νεανική οξυθυμία και η έστω και σε αραιά διαστήματα σκανταλιά. «Αυτά μαζί και με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητά του υποδήλωναν πως δεν ήταν μονόχνοτος άνθρωπος και τον κατέστησαν σε υψηλά σημεία εκτίμησης από συμμαθητές και καθηγητές».

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΚΙ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν πολύ καλός και στον αθλητισμό. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ, ενώ αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του σχολείου μαζί με τον μετέπειτα βουλευτή της Ν.Δ. Σπήλιο Λιβανό και τον Σήφη Ιερωνυμάκη, που σήμερα είναι στέλεχος στον ΟΠΑΠ. «Ταυτόχρονα, φημολογείται ότι ασχολήθηκε με τα βάρη, αλλά ουδέποτε έπιασε το όριο της επιθυμητής περιφέρειας των “ποντικιών” του. Επίσης, ασχολήθηκε με το σκι (μαζί πάντα με τον Μανιά)», αναφέρουν συμμαθητές του.

Μαζί του στο Μαθητικό Συμβούλιο ήταν και ο Σπήλιος Λιβανός, αλλά και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που είχε αναλάβει αρχισυντάκτης της εφημερίδας του Κολλεγίου.

Σήμερα, αρκετοί από τους συμμαθητές του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταγωνιστούν στην επιχειρηματική, πνευματική και πολιτική ζωή της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βαρελτίδης, επικεφαλής του Personal Banking της Eurobank, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζιώτης, ο γενικός διευθυντής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στάθης Ιακωβίδης, ο σκηνογράφος Ομηρος Κοσμίδης, ο επιχειρηματίας Πάνος Μπιάζος και ο  διευθύνων σύμβουλος της McKinsey, Γιώργος Τσόπελας. Στην ίδια τάξη, αλλά σε άλλο τμήμα, ήταν ο Στέφανος Γαλανός, στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας Minerva, ο εφοπλιστής Κώστας Κερτσικώφ, ο Κυριαζής Δρόσος, διευθυντής της Telmaco, ο επιχειρηματίας Σπήλιος Μανιάς και ο αρχιτέκτων Μέμος Φιλιππίδης.

Οι συμμαθητές και η παρέα των... disco

Τα χρόνια  που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, στο ίδιο σχολείο, αλλά σε διαφορετικές τάξεις βρίσκονταν και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα περιλαμβάνονται στη νέα ηγετική ομάδα της, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (φωτ.) και ο Μάκης Βορίδης (ο Νίκος Δένδιας και η Νίκη Κεραμέως ήταν σε άλλες χρονιές). Ο πρώτος αποφοίτησε έναν χρόνο μετά τον κ. Μητσοτάκη.

KYRIAKOS_ME_BRYKOLAKA
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Οι δυο τους, μάλιστα, έκαναν από τότε παρέα λόγω της κοινής πολιτικής δράσης των γονιών τους, αλλά και της παράλληλης ενασχόλησής τους με το Μαθητικό Συμβούλιο. Οπως γράφουν οι συμμαθητές του στον «Θησαυρό», ο Βαρβιτσιώτης junior υπήρξε ενεργό μέλος πολυπληθούς «discόβιας» παρέας, καθώς και πρόεδρος του συλλόγου φανατικών αθλητών. Ο ίδιος κατέλαβε κατά καιρούς όλα τα αξιώματα της μαθητικής κοινότητας, εκλέχθηκε πρόεδρος γυμνασίου, δύο χρονιές στο Μαθητικό Συμβούλιο του λυκείου και πρόεδρος Γενικών Συνελεύσεων το 1987. Στην ίδια τάξη του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν ο συνεργάτης του Β. Μεϊμαράκη, Ν. Καραχάλιος, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Αντώνης Κεραστάρης, ο Τρύφων Μανιός, γενικός διευθυντής της Wardi, ο φαρμακοβιομήχανος Αχιλλέας Βιγκόπουλος, ο αδελφός του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τζιτζικώστας, ο Εντυ Σαραντόπουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο Γ. Βασιλαράς του ομίλου Goody’s. Ακόμα, ο Αγις Λεώπουλος, στέλεχος της UBS, ο επιχειρηματίας και υποψήφιος βουλευτής του «Ποταμιού» Δημ. Φιτούλης και το τραπεζικό στέλεχος Στάμος Φωκιανός.

Η ατάκα του Βορίδη στον φιλόλογό του

O Μάκης Βορίδης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1983, τρία χρόνια πριν τον Μητσοτάκη Jr, με τον οποίο είχαν μια απλή γνωριμία. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στην κολλεγιακή κοινότητα, με τους συμμαθητές του να τον θυμούνται ως «μόνιμο θαμώνα των διαδρόμων και των γραφείων της διεύθυνσης. Σπάνια μας έκανε την τιμή να βρίσκεται στο μάθημα». «Δεν πειράζει που απουσιάζω. Εγώ θα γίνω πολιτικός, όχι φιλόλογος», είχε πει ο κ. Βορίδης απαντώντας σε παρατήρηση καθηγητή του. Οι συμμαθητές του είχαν προβλέψει ότι ο Μάκης μετά από 30 χρόνια θα ήταν βουλευτής με το... κόμμα του Νεοφιλελεύθερου Συντηρητισμού, «από το οποίο, αν και του χάρισε την πρωθυπουργία, αποσχίστηκε με 11,5 βουλευτές».

Συμμαθητές του Μ. Βορίδη ήταν ο γνωστός χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πρώην διευθυντής προγράμματος του Mega Πέτρος Μπούτος, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς, ο εφοπλιστής Απόστολος Βεντούρης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

 «Δεν πειράζει που απουσιάζω. Εγώ θα γίνω πολιτικός, όχι φιλόλογος», είχε πει ο κ. Βορίδης απαντώντας σε παρατήρηση καθηγητή του

Συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης