Δανειστές, αξιωματική αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις και συνδικάτα στέκονται απέναντι από την κυβέρνηση και την πρότασή της για το ασφαλιστικό και στο μακρύ κατάλογο συνεχώς προστίθενται και νέοι διαφωνούντες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τα μέτρα όχι μόνο πέφτει στο κενό, αλλά αρχίζει να θολώνει και το βασικό της επιχείρημα των δημοσιονομικών εσόδων. Ο Αλέξης Τσίπρας μένει μόνος του απέναντι σε απεργίες, μπλόκα, κινητοποιήσεις.

Οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, προκαλώντας εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις,  κάτι που φαίνεται ότι λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης, αφού η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα σημάνει και νέα μέτρα.

Πίεση όμως στο θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δεν δέχεται μόνο από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, η άλλη είναι από το εσωτερικό από την πλειοψηφία των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων οι οποίοι απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους στις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δέχτηκε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ συνειδητά και υπεύθυνα δέχτηκε την αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου η Κυβέρνηση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό, χωρίς την πίεση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.  Ως εκ τούτου, ο εμπορικούς κόσμος αντιδρά απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σχέδιο που δεν βγάζει πουθενά. Στο δρόμο αυτό βρίσκονται τα συνδικάτα των εργαζομένων αλλά και το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημονικών φορέων, ενώ ξεχωριστό θέμα είναι και οι αγρότες.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την σκληρή θέση της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου ήδη ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αναγκάσει το νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Εάν το ένα πεδίο της συζήτησης έχει να κάνει με τον χρόνο το δεύτερο έχει να κάνει με το περιεχόμενο της αξιολόγησης και την στάση των θεσμών.