Μοιράζουν υποσχέσεις για να «σπάσουν» τα μπλόκα αγροτών-επαγγελματιών
<p>Διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των συντάξεων δήλωσε ο Κατρούγκαλος-Δεν αλλάζει το φορολογικό υπογράμμισε ο Αλεξιάδης</p>
Σε επικοινωνιακά τρικ καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα αγροτών, επαγγελματικών και να ρίξει τους υψηλούς τόνους διαμαρτυρίας της κοινωνίας απέναντι στο ασφαλιστικό, δίνοντας εξηγήσεις, αλλά κυρίως υποσχέσεις μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Και οι τρεις υπουργοί σε μια πολύωρη αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσαν διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Κατρούγκαλος για αγρότες: Έχουν δίκιο να ανησυχούν
Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο ρητορικό ερώτημα, ωστόσο, γιατί τότε να διαμαρτύρονται οι αγρότες απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας».
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι το 2017 θα υπάρξουν και αγρότες που θα δουν κέρδη σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλουν τώρα.
Υποστήριξε, δε, ότι με το σχέδιό του τώρα θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο.
Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στα θέματα φορολογίας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος είπε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές». «Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».
«Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».
«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ώστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερωτήσεις.
«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα ειναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.