Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, συμφώνησαν στην προώθηση κοινών ενεργειακών έργων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στάθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών για να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. 

Οι ηγέτες, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη επιτροπή, θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη τριμερή  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους στα θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προάγουμε την ευημερία και τη σταθερότητα μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Το τριμερές σχήμα για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας ώστε να συνεισφέρουμε προς όφελος των λαών μας αλλά και  της περιοχής με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιαίτερα σε ενέργεια, υψηλή τεχνολογία και τουρισμό», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι εντόπισαν τομείς  κοινού ενδιαφέροντος για υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, ενώ αποφάσισαν τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας και συντονισμού.

«Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των χωρών μας και της περιοχής μας... Η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δυο χωρών μεσώ της μεταφοράς των αξιοποιημένων κοιτασμάτων προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και αυτό για το καλώδιο.  Αναφορικά, για τα ενεργειακά ζητήματα, αποφάσισαν να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να προωθήσει τους κοινούς στόχους των τριών χωρών πάνω στον τομέα αυτό. 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή, με μείζον αυτό της καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της σταθερότητας και της ειρήνης. 

Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, ο πρωθυπουργός είπε: «Συζητήσαμε για προκλήσεις και κινδύνους.Για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό που θα είναι προς όφελος των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Και για να έχουμε μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δε θα είναι αναχρονιστικά όπως οι εγγυήσεις και οι  εγγυητές». 

Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας το θέμα των Παλαιστινίων είπε πως η ελληνική πλευρά «τόνισε τη σημασία των αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος. Το βήμα αυτό δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα για τρίτους». 

Τέλος, σχετικά με το μεταναστευτικό, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην πηγή του.