Δέκα προτάσεις για το προσφυγικό κατέθεσε στον Παυλόπουλο ο Θεοδωράκης
<p>Η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη, αλλά δεν είμαστε εδώ για τα λάθη, υπογράμμισε ο Επικεφαλής του Ποταμιού</p>
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε στον κ. Παυλόπουλο, τις δέκα προτάσεις του Ποταμιού, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
«Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δύο εικόνες. Η μια είναι η εικόνα των ανθρώπων, των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη είναι ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη αλλά δεν είμαστε εδώ για αυτό. Εμείς θέλουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις. Επειδή ξέρω και το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους ήρθα να σας πω την πρότασή μας, μια πρόταση 10 σημείων. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα αν δουλέψουμε σωστά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμβολή σας. Είναι γνωστό ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας, πλανώνται -επιτρέψτε μου την αναφορά αυτή- δύο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά : το οικονομικό -γιατί η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και βεβαίως το προσφυγικό. Και τα δύο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ αλλά και για τον τόπο μας, ιδίως το προσφυγικό υπό τη σημερινή συγκυρία. Και είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της, με τόσες θυσίες που έχει κάνει, κριτική, ευτυχώς από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους. Ευτυχώς και πάλι, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού, το τονίζω. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που παίρνετε γιατί συνεχίζετε και εσείς προσωπικά και το κόμμα σας την παράδοση την οποία έχει: τα μεγάλα εθνικά θέματα -και αυτή τη στιγμή το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα- να αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, συνεννόησης και σύγκλησης απόψεων. Και όσο μπορώ να συμβάλλω γνωρίζετε ότι θα είμαι στη διάθεσή σας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ανθρώπων και ζήτησε να πιεστεί η Τουρκία με συγκεκριμένες κινήσεις.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης «το Ποτάμι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δέκα συγκεκριμένες, μελετημένες προτάσεις για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας όπως εξελίσσεται να είναι το προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνώστης των θεμάτων, αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις προτάσεις μας είναι απαραίτητες. Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σοβαρά επί συγκεκριμένων προτάσεων και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κορυφαία ζήτημα της χώρας».
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την στάση της Τουρκίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:
«Πρέπει να πιεστεί και μπορεί να πιεστεί η Τουρκία αρκεί η ΕΕ να νιώσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη γίνει φυλακή για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που καταφτάνουν από την Ασία και την Αφρική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με κάθε τρόπο στην Ευρώπη ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το κόστος ως ευρωπαϊκή χώρα αλλά δε θα γίνουμε εμείς η αποθήκη για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε λύσεις πάντως. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ. Δε θέλω να επιμείνω στην κριτική αλλά είναι η ευκαιρία η διόγκωση του προβλήματος να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μια εθνική σοβαρή πολιτική σε αυτό το κορυφαίο θέμα»
Οι 10 προτάσεις του Ποταμιού είναι οι εξής:
- Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση του ζητήματος.
- Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την ΕΕ. Ουσιαστική αστυνόμευση και έλεγχος των εισερχομένων, πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση τους.
- Άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.
- Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλιά της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.
- Διακομματική πίεση προς τους εταίρους στην ΕΕ για την άμεση αποδοχή και υλοποίηση των προτάσεων Γιούνκερ που αφορούν:
- - τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη πρόσθετη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο
- - την κατασκευή hot spot στα παράλια της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών
- Διεθνή σύμπραξη διωκτικών αρχών - αστυνομικών υπηρεσιών για την δίωξη των διακινητών δουλεμπόρων και την προστασία των προσφύγων. Χρειάζεται άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο συνεργασίας από Interpol - Europol με τις εθνικές αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έλεγχος του χρήματος και του εμπορίου που σχετίζεται με το δουλεμπόριο (για παράδειγμα οι χιλιάδες εξωλέμβιες μηχανές που διακινούνται εντός Τουρκίας).
- Κατασκευή hot spot στα νησιά, καθώς και πλωτών hot spot, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για την δυναμικότητα του κάθε hot spot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hot spot εντός 48 ωρών.
- Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).
- Προγράμματα υπέρ της ένταξης προηγούμενων κυμάτων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία και παραγωγή. Προγράμματα εθελοντισμού υπέρ των προσφύγων. Πρωτοβουλίες με την συμμετοχή των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ των ελληνικών θέσεων και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.
- Πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία. Μεταφορά εντός 48 ωρών όσων δεν ζητούν άσυλο ή δεν δικαιούνται άσυλο με πλοία της FRONTEX πίσω στα τουρκικά παράλια.