Οι νέες ισορροπίες στην ΚΟ της ΝΔ
<p>Ποιοι είναι οι συσχετισμοί και ποιος είναι ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη</p>
Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Με... σημαία τις συνεχείς αναφορές στην ενότητα, καθώς και με την ευφορία που προκάλεσε η πρωτιά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος πορεύεται η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα ενόψει του συνεδρίου της άνοιξης, αλλά και των κρίσιμων διαδικασιών που έρχονται στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Βασικά στοιχεία της νέας πραγματικότητας μετά την 11η Ιανουαρίου είναι, αφενός, η πρόθεση του ηγετικού πυρήνα να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εσωκομματική νηνεμία που επήλθε με το τέλος της «γαλάζιας» προεκλογικής περιόδου και, αφετέρου, η εμφανής επιθυμία των βουλευτών της Ν.Δ. να δώσουν ισχυρό δείγμα γραφής, εν μέσω της δυναμικής που καταγράφει δημοσκοπικά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά βάση τα μέλη της Κ.Ο. που εμφανίστηκαν στην πλειονότητά τους για πρώτη φορά στη «γαλάζια» καθημερινότητα από το 2012 και μετά και τα οποία είναι λογικό να επιδιώκουν τη διαρκή παραμονή τους στο προσκήνιο, ανεξαρτήτως της στάσης που κράτησαν στις πρόσφατες εκλογές της Ν.Δ. Μάλιστα, εκείνοι που είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο -κυρίως- γύρο επέλεξαν έναν εκ των ανθυποψηφίων του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να αναπτύξουν δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας με το νέο ηγετικό σύστημα, για να εξασφαλίσουν μια θέση πέριξ των ευνοουμένων του προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος κατέδειξε πως σκοπεύει να ποντάρει ποικιλοτρόπως στη νέα γενιά του κόμματος, τοποθετώντας σε θέσεις αναπληρωτών γραμματέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Κώστα Βλάση, Στέργιο Γιαννάκη, Θανάση Καββαδά, Ανδρέα Κατσανιώτη και Χρήστο Μπουκώρο.
Ενδεικτικό, εξάλλου, των σκέψεών του είναι το γεγονός ότι οι προαναφερθέντες αξιοποιήθηκαν τελικώς, αν και κανείς από αυτούς δεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ του στις εσωκομματικές κάλπες (οι κ. Βλάσης, Γιαννάκης και Κατσανιώτης είχαν στηρίξει στον πρώτο γύρο τον Απ. Τζιτζικώστα και ακολούθως διακριτικά τον Β. Μεϊμαράκη, ενώ οι κ. Καββαδάς και Μπουκώρος ήταν εξαρχής στο πλευρό του πρώην προέδρου).
Ακόμα πιο κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη θεωρείται ότι θα βρίσκονται οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρίστος Δήμας και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που του παρείχαν στήριξη στον δεύτερο γύρο. Βέβαιο είναι ότι δίπλα του θα επιχειρήσουν να στοιχηθούν και κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο πρώην υπουργός Κ. Σκρέκας, η Α. Καραμανλή, η Φ. Αραμπατζή, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Κώστας Κατσαφάδος, που στήριξε φανατικά τον Β. Μεϊμαράκη. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Γ. Στύλιος, η Μ. Αντωνίου, ο Ν. Μηταράκης, ο Χρ. Κέλλας, ο Κ. Καραγκούνης, ο Δ. Κυριαζίδης, η Γ. Μαρτίνου, ο Β. Γιόγιακας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Γ. Αντωνιάδης και οι παλαιότεροι Ε. Ράπτη και Σ. Κεδίκογλου.
Οπως έδειξαν οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη για το νέο οργανόγραμμα, υπάρχει ανταπόκριση και από την πλευρά των νέων, καθώς είναι κοινός τόπος πως οι νεαροί βουλευτές μπορούν να «ζυμωθούν» πολύ πιο εύκολα με τα «θέλω» της νέας ηγεσίας. Μάλιστα, οι τελευταίοι βρίσκονται ήδη σε καθημερινή, ανοικτή επαφή με τον Λ. Αυγενάκη, που μετά το συνέδριο θα αναλάβει ρόλο γραμματέα της Π.Ε. και κατ’ επέκταση θα αναδειχθεί σε σημαντικό εσωκομματικό παίκτη.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα νέο μέτωπο στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αναφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για βουλευτές της παλαιάς φρουράς, που στήριξαν κυρίως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχοντας μάλιστα ενεργό ρόλο στην εκστρατεία του, και συνομιλούν παραδοσιακά με την πρώην υπουργό – έστω κι αν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν περάσει κατά καιρούς από σαράντα κύματα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ήθελαν να χαρακτηρίζονται «καραμανλικοί». Ο εν λόγω πυρήνας αναζητεί μέσω της κ. Μπακογιάννη σημεία επαφής με τη νέα ηγεσία, προκειμένου να μην τεθεί στο εσωκομματικό περιθώριο. Σε αυτόν περιλαμβάνονται βουλευτές όπως ο Γ. Γιακουμάτος, ο Γ. Βλάχος, ο Θ. Μπούρας και ο Γ. Τραγάκης. Επίσης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Σαλμάς και ο Θ. Καράογλου, ο Στ. Καλαφάτης, ο Κ. Γκιουλέκας και ο Κ. Τζαβάρας.
Λέγεται, μάλιστα, από τους μυημένους στα μυστικά της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας πως η δράση της «Ψηλής» έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αξιοποίηση του κ. Τζαβάρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον κρίσιμο τομέα της Δικαιοσύνης.
Μια κατηγορία από μόνοι τους είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι μπαίνουν με φόρα στο κάδρο των εν δυνάμει δελφίνων και, ως εκ τούτου, βρίσκονται… υπό στενή παρακολούθηση.
Ακόμη ένα ζήτημα για το σύστημα Μητσοτάκη είναι οι ακραιφνείς «σαμαρικοί», παρά την ενίσχυση της υποψηφιότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. «Ο Σαμαράς, άρα και αυτοί που αισθάνονται ότι του έχουν υποχρέωση, είναι πάντα ένα ερωτηματικό», σημειώνουν οι παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ», αναφερόμενοι σε πρόσωπα όπως οι Χ. Αθανασίου, Θ. Φορτσάκης, ακόμη και η Ν. Κεραμέως, που ανέλαβε πόστο κοινοβουλευτικής εκπροσώπου.
Οι ίδιοι κύκλοι προσδιορίζουν ως ακόμα ένα αίνιγμα και τον Μ. Βορίδη, που πλέον θα μπορούσε να εξελιχθεί άνετα σε κεντρικό εκφραστή της δεξιάς τάσης, μια και ο Αδ. Γεωργιάδης αναδείχθηκε αντιπρόεδρος στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου το κεντροφιλελεύθερο στοιχείο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πολιτική λογική του νέου επικεφαλής της παράταξης.