Τσίπρας: «Να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια»
<p>Έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του χρέους, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας</p>
Την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, «προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του χρέους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας από το Μέγαρο Μελά.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας ο πρωθυπουργός είπε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» γι' αυτό και τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή την πραγματική οικονομία, ενώ όπως σημείωσε, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των καταθέσεων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πολυετής ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και οδήγησαν την χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, ανθρωπιστική κρίση γι' αυτό και όπως είπε «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση»
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση άρχισε από τον τραπεζικό κλάδο», είπε και τόνισε πως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας «μέσα σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύει την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα».
Όπως ανέφερε, όμως, ο κ. Τσίπρας, «η ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας την χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα στο τέλος του 2014 η ανεργία βρισκόταν στο 26,5%, «πρωτοφανές ποσοστό για μια χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης» καθώς και ότι το 36% των Ελλήνων βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.
«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, προτεραιότητα μας ήταν να περιορίσουμε την ανθρωπιστική αυτή κρίση», ανέφερε και τόνισε: «Η πενταετής ύφεση προκάλεσε και αρνητικές συνέπειες στην ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σήμερα 1,7 εκατ. Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεπώς «δεν μπορεί παρά σε αυτές να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα, να συμβάλλουν ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.