Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την αποτυχημένη απόπειρα αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη και σταδιακά ίσως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και με τον έμμεσο τρόπο της οικονομικής ασφυξίας, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται νομική φόρμουλα για την αποβολή μιας χώρας-μέλους, διαδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις, μια άλλη έμμεση διαδικασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από το μείζον σημερινό πρόβλημα της Ευρώπης, που είναι το Προσφυγικό, και από τις έντονες αιτιάσεις σε βάρος της κυβέρνησης ότι κάνει λιγότερα από ό,τι θα μπορούσε για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος. Μάλιστα, υποστηρίζεται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία τους, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τζιχαντιστών που έχει μπει στην Ευρώπη έχει περάσει από την Ελλάδα. 

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει στα όριά του και τον Ελληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει μεν αποτρέψει μέχρι στιγμής την ολοκλήρωση των σχεδίων αυτών, πλην όμως, όπως διοχετεύεται από το περιβάλλον του, είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί στην περίπτωση που αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν. Κι αυτό όχι βάσει της λογικής ότι θα του εδίδετο μια ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από τα ευρωπαϊκά του καθήκοντα και να παίξει ρόλο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, αλλά διότι μια αποβολή, έστω και προσωρινή, της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα ακύρωνε τις όποιες προσπάθειες έχει κάνει για το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ συγχρόνως θα ήθελε να προβάλει και την ευρωπαϊκή υποκρισία.

Εκείνο που είναι πραγματικό γεγονός και μπορεί να καταλογιστεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση των μεταναστών -λαθραίων και μη- που εισέρχονται στη χώρα παραμένουν ανέγγιχτα! Αντιθέτως, τα ποσά που χρειάζονται για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση τα παίρνει από τον Προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, ο Ελληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει συσσίτια, χώρους υποδοχής και άλλες δαπάνες μεταφοράς τους. Η υποψία για την «αμέλεια» αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε η χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων ελέγχεται είτε η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί το επιχείρημα ότι βαρύνεται ο ελληνικός Προϋπολογισμός και με αυτόν τον τρόπο να διαπραγματευθεί το σημερινό δημόσιο χρέος και την ελάφρυνσή του.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

 Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τρεις παράμετροι που συνδέονται με την τυχόν αποβολή της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Η πλέον αρνητική είναι ότι ένας θεσμός που με κόπο ασφαλώς δημιουργήθηκε οδηγείται σε διάλυση σταδιακά, στην περίπτωση που αποβληθεί ένα κράτος-μέλος. Επίσης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή και άλλων κρατών. Οταν, μάλιστα, για πρώτη φορά είχε ανακύψει θέμα αποβολής χωρών από τη Σένγκεν, εκτός από την Ελλάδα, προβλεπόταν να αποβληθούν, για διαφορετικούς λόγους, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Η διαλυτική αυτή εικόνα καθιστά ευκολότερη, όσον αφορά τη χώρα μας, τη σταδιακή εξώθησή της εκτός ευρωζώνης και -σε άλλη φάση- αποκοπής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να κατευθύνονται πλέον ελεύθερα στην Ευρώπη οι μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, δεν θα έχουν και κανένα συμφέρον να περνούν μέσα από την Ελλάδα. Οπότε το σημερινό ελληνικό πρόβλημα θα καταστεί πρόβλημα και άλλων γειτονικών χωρών. Μια τελευταία παράμετρος του προσφυγικού προβλήματος θυμίζει εποχές διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που ήταν στο «φόρτε» της η αραβική τρομοκρατία και η διατήρηση των σχέσεων της τότε κυβέρνησης με τις αραβικές χώρες -και ιδιαίτερα με τη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι- μας είχε κρατήσει στο απυρόβλητο της ξένης τρομοκρατίας.

Αντιστοίχως, ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στα συνεχή μεταναστευτικά ρεύματα που περνούν από αυτή θεωρείται ότι την προφυλάσσει από τον τρόμο των τζιχαντιστών, τη στιγμή που οι απειλές σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται. Μια θετική εξέλιξη, πάντως, είναι αφενός ότι αρκετές φορές μέχρι σήμερα πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες θεωρούν ότι πίσω από τους τζιχαντιστές βρίσκεται η Τουρκία. Καθώς και η επισήμανση του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Γιούνκερ, προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό για ανάγκη να επιστρέφουν στην Τουρκία από την Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες.