Στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και στην οικονομική κρίση, ιδιαίτερα την κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, απευθυνόμενος στους Πρέσβεις σαράντα επτά ξένων χωρών, οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα τη Βουλή των Ελλήνων. Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών οι οποίες βρίσκονται στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται σχετική πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τους Πρέσβεις στο χώρο των ιστορικών εκθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου τους απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Σας ευχαριστούμε πολύ, από καρδιάς, εκ μέρους όλων των Ελλήνων Βουλευτών και των ελληνικών κομμάτων, που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Είστε σε μια αίθουσα που στεγάζει μια έκθεση στην οποία έχω προσφέρει κι εγώ κάποια εκθέματα από τους πρόσφατους σχετικά αγώνες των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων μετά τη δικτατορία στην Ελλάδα.

Κάθε αίθουσα αυτού του κτιρίου και κάθε όροφός του έχει ένα πολύ βαρύ ιστορικό φορτίο, από το 1844 που έγινε η πρώτη Βουλή, αφού απαιτήθηκε το Σύνταγμα, στην πλατεία Συντάγματος, μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά.

Θα ήθελα όμως να σας πω δυο κουβέντες για το σήμερα και για τη μεγάλη ανάγκη που έχουμε για την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και για την προώθηση των απόψεων της χώρας μου σε πολύ κρίσιμα, φλέγοντα, σημερινά ζητήματα.

Γνωρίζετε ότι η γεωπολιτική σημασία της χώρας μας, εκεί όπου βρισκόμαστε, εκεί όπου ήταν η μοίρα μας εδώ και εκατονταετίες, προσδίνει πάντοτε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ή και επικινδυνότητα για την ίδια τη χώρα μας και τη θέση της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα έχουμε δύο πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά έχουν επίκεντρο και την Ελλάδα και απασχολούν όλη την Ευρώπη και σ’ ένα βαθμό όλο τον κόσμο, πάντως την ευρύτερη περιοχή.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν πολύ εκτεταμένες εστίες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, που παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, που αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους λόγω των πολέμων να φύγουν από τις εστίες τους. Αυτό είναι ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με μία απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που έρχεται κυριολεκτικά από το μέλλον και θα σφραγίσει όλο τον αιώνα μας. Δεν υπάρχει καμιά λύση που δεν θα περιέχει μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ειρήνη στην περιοχή. Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι εμφύλιες διαμάχες, να αντιμετωπισθεί ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του ακραίου ισλάμ.

Βεβαίως, ενδιάμεσα και μέχρι να υπάρξει ειρήνη, για την οποία όλοι πρέπει να εργαστούμε, θα πρέπει να δοθούν λύσεις στη βάση του μερίσματος ευθύνης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν με τα παιδιά στις αγκαλιές, αντί να καταλήγουν στο βυθό του Αιγαίου, να εγκαθίστανται με ασφάλεια σ’ αυτές τις χώρες, μέχρι να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους.

Η χώρα μας, ως βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη αυτών των προσφυγικών ροών, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συζητήσεων που έχουν γίνει με τους αρχηγούς των κρατών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που θα τηρήσουμε 100% και στις προθεσμίες που πρέπει, δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους ομολόγους του. Αυτές οι δεσμεύσεις, από την πλευρά μας, οπωσδήποτε θα τηρηθούν. Δεν αρκεί όμως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την οικονομία. Την οικονομία και την κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη, την κρίση χρέους που υπάρχει για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης και ιδιαίτερα για την Ελλάδα μας, που βρισκόμαστε για πέμπτο-έκτο συνεχή χρόνο σε περιοριστικές πολιτικές λιτότητας. Επίσης έχουν γίνει συμφωνίες, οι οποίες τηρούνται από την πλευρά μας και θα τηρηθούν, έτσι ώστε σε ό,τι αφορά τη χώρα μας να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προοπτική για να ξεπεράσουμε αυτή την οικονομική κρίση. Αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι βαρύτατες: έχουμε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο καταγεγραμμένους ανέργους.

Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση, όπως και στην Ευρώπη όλο και περισσότερες πολιτικές ηγεσίες έχουν αυτή την επίγνωση, ότι αυτή η στρατηγική της μόνιμης λιτότητας και του περιορισμού της ανάπτυξης και των ανισοτήτων δεν αποτελεί φάρμακο, δεν αποτελεί θεραπεία. Και γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι, είμαστε παρόντες –και η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έλεγα– είμαστε παρόντες στη μάχη που δίνεται σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε γρήγορα να περάσουμε σε πολιτικές αναπτυξιακές, σε πολιτικές επέκτασης των χρηματικών δεδομένων, σε πολιτικές ενίσχυσης ξανά του κοινωνικού κράτους και αντιμετώπισης της ανεργίας, για την ήττα της λιτότητας, όπως μας αρέσει να λέμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ κι είμαστε σίγουροι ότι από την πλευρά σας κάνετε κάθε τι έτσι ώστε αυτές οι απόψεις -ή και αντίστροφα οι απόψεις των χωρών σας- να διασταυρώνονται. Οι Ομάδες Φιλίας με τις χώρες σας, που έχουν συγκροτηθεί από Έλληνες Βουλευτές, μπορούν επίσης να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες Επιτροπές των Κοινοβουλίων σας και να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Σας εύχομαι να είναι ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2016 και με συγχωρέστε με αν σας έκανα την καρδιά περιβόλι –είναι μια ελληνική έκφραση– αναφερόμενος στα δύο αυτά καυτά ζητήματα της εποχής μας.