Τσίπρας σε Μέρκελ: Σκόπιμη η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς
<p>Προσφυγικό και Διαπραγμάτευση στο μενού της συζήτησης </p>
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που είχε με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Λονδίνο, της εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την τακτική των Θεσμών στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογό του, να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις τάξεις των Θεσμών.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα, οι δανειστές, δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επί του ασφαλιστικού, ενώ έχουν ήδη στα χέρια τους από το Δεκέμβριο του 2015, την ελληνική πρόταση, ακολουθώντας μία τακτική καθυστερήσεων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι οι Θεσμοί προτιμούν αντί να κάνουν προτάσεις να προβαίνουν σε διαρροές, ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί την ελληνική πρόταση τονίζοντας ότι αυτή είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθη το καλοκαίρι.
Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα». Παράλληλα επικαλέστηκε τα μέτρα που έχουν περάσει ήδη.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, παρουσίασε στην Καγκελάριο μία σειρά από θετικές, όπως τις χαρακτήρισε μετά συνεργάτης του, εξελίξεις για την οικονομία, που δίνουν την προοπτική της ανάπτυξης.
Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με την αύξηση των εσόδων αλλά και των θέσεων εργασίας κατά 170 χιλιάδες μέσα στο 2015, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ενεργειακές συμφωνίες.
Από την άλλη πλευρά, η Άνγκελα Μέρκελ άκουσε με μεγάλη προσοχή, τις ενστάσεις που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας. Όμως δεν έκανε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, ωστόσο τα λεγόμενά της παρέπεμψαν στους Θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τις απεργίες στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι εν λόγω αναφορές, είναι στα πλαίσια του ενδιαφέροντος της κ. Μέρκελ για την Ελλάδα.
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, η Καγκελάριος φάνηκε να επιθυμεί να υπάρξουν γρήγορες κινήσεις από την ελληνική πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός παρείχε τις διαβεβαιώσεις, ότι η Ελλάδα, θα τηρήσεις όλες της, τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής μέχρι το συμβούλιο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας, ζήτησε να υλοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, καθώς και την εφαρμοφή του πωτοκόλλου Ελλάδας Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων. Ζήτησε επίσης την υλοποίηση τωου πλάνου για την αναλογική εγκατάσταση προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνάντηση που ειχε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο κ. Τςίπρας, υπήρξε συμφωνία για βοήθεια το Λονδίνου με την αποστολή ειδικών που θα βοηθήσουν στην επαναπροώθηση πακιστανών από την Ελλάδα στη χώρα τους. Επίσης θα υπάρξει και βοήθεια στην ενίσχυση της ακτοφυλακής.