Σειρά συμφωνιών υπογράφει ο Τσίπρας στο Ιράν
<p>Τι επιδιώκει η Αθήνα με την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ιράν</p>
Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, με τις συναντήσεις που θα έχει τόσο με την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και το Μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως δηλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος του είναι να εξελιχθεί η Ελλάδα σε γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν αποδεικνύοντας ότι διαθέτει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται το Ιράν μετά τη συμφωνία για την άρση του πολυετούς εμπάργκο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεί, ενώ νωρίτερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον α' αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Γιαχανγιρί, με τον οποίο θα κάνουν και κοινές δηλώσεις, αφού πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο του Ιράν που σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι ομόλογος πρωθυπουργού.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αυτή την ώρα έχει καλές σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με άλλες αραβικές χώρες, διαμορφώνοντας ένα ενδιαφέρον παζλ στην εξωτερική της πολιτική, όπου σημαντικό κομμάτι μπορεί να είναι και το Ιράν, που θέλει αξιόπιστους συνομιλητές.
Στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα θα περιλαμβάνονται μια συμφωνία για την έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων, μια δεύτερη για την κατάργηση της βίζας για τους διπλωμάτες των δύο χωρών και μια τρίτη για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συμφωνίες στους τομείς της ναυτιλίας και της μεταφοράς πετρελαίου, η τεχνολογία, ο τουρισμός, οι κατασκευές καθώς και ο πολιτισμός. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις συμφωνίες φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι την κυβερνητική αποστολή συνοδεύουν περισσότεροι από 60 επιχειρηματίες, εκπροσωπώντας περίπου 40 πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρίες των αντίστοιχων πεδίων
Σήμερα πρόκειται να υπογραφεί
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
8:00 - Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri. Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 - Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani
14:30 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani
15:30 - Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei
16:30 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani
19:30 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani
(Όλες οι συναντήσεις σε ώρα Ελλάδος)
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις επαφές του πρωθυπουργού και της πολυπληθούς συνοδείας του, θα υπογραφούν οι εξής συμφωνίες:
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις: Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας. Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Αναλυτικότερα, για τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος:
α. Εμπόριο: Τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες: Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας: Ιχθυοκαλλιέργεις, υδατοαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια: Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα), φυσικό Αέριο (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας, ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταϊκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία: Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων
--Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος:
στ. Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός: Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς