ΟΝΝΕΔ: Σε θέση μάχης οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι
<p>Τα πλεονεκτήματά Γεωργιάδη Μπακόλα και το παρασκήνιο της μεγάλης μάχης</p>
Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία θα έχουμε ξανά το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στη Νεολαία, καθώς η θητεία του προέδρου της οργάνωσης, Σάκη Ιωαννίδη, τελειώνει τον Μάιο. Ηδη οι Νεολαίοι έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα και έχουν στοιχηθεί πίσω από τους μονομάχους. Μπορεί επισήμως να μην έχουν ανοίξει οι διαδικασίες, αλλά στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, από τη βάση μέχρι την κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, τα στελέχη ασχολούνται με μια «all time classic» μάχη, όπως είναι αυτή για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Ο Βασίλης Γεωργιάδης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Αποστόλης Μπακόλας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι οι δύο αντίπαλοι. Η γεωγραφική αφετηρία τους δεν είναι το μόνο που τους χωρίζει. Η μεγάλη διαφορά τους είναι πως στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ο Β. Γεωργιάδης στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αποστόλης Μπακόλας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη δίνει το πλεονέκτημα στον πρώτο, καθώς έχει τη νέα κεντρική διοίκηση του κόμματος μαζί του. Πλεονεκτήματα, όμως, έχει αντίστοιχα και ο Αποστόλης Μπακόλας, καθώς έχει διατελέσει γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έχει στο πλευρό του πολλά στελέχη που είναι εδώ και χρόνια συνοδοιπόροι του. Εκτός από την πολύ στενή φιλία του με τον πρόεδρο της οργάνωσης, Σάκη Ιωαννίδη, τον στηρίζει και ο νυν γραμματέας της ΔΑΠ, Σωτήρης Πολύζος. Οι εκλογές, που είναι πολύ πιθανόν να γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα (με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ.), θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η «γαλάζια» Νεολαία συγκέντρωνε πάντα ένα μεγάλο μέρος του κόμματος και οι αρχαιρεσίες της απασχολούσαν την πλειονότητα των στελεχών του.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Με κεντρο-δεξιές αρχές και επαγγελματική πορεία
Ο Βασίλης Γεωργιάδης κατάγεται από την Κύπρο, από τη μεριά του πατέρα του, ενώ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως και η μητέρα του. Στη συμπρωτεύουσα έχει διαγράψει όλη την πορεία του, όντας απόφοιτος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στη Λογιστική και Ελεγκτική. Ο νεαρός οικονομολόγος είναι σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς είναι συνιδιοκτήτης συμβουλευτικού εκπαιδευτικού ομίλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διατελώντας επικεφαλής της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αργότερα ανέλαβε υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης και από το 2013 υπεύθυνος Επαρχιακών Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ.
Στη μάχη που δίνει για να διαδεχθεί τον Σάκη Ιωαννίδη έχει στο πλευρό του μια σειρά συνεργατών από όλη την Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησαν στη «γαλάζια» Νεολαία. Μεταξύ αυτών, ο Παύλος Μαρινάκης, διευθυντής του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος προερχόμενος από τη ΔΑΠ Κομοτηνής, ο Νίκος Σιαδήμας, επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πάτρας, ο Δ. Χρόνης από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Θ. Νταϊρούσης, ο Γ. Μελάς, αντιδήμαρχος Πειραιά, και ο Α. Καρασαρίνης από την ΟΝΝΕΔ Μυτιλήνης. Ακόμα, ο Γ. Ελευθερίου από την ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας, η Η. Λυμπερίου από την ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας, ο Δημήτρης Μπούκας από την Κρήτη, ο Αρμόδιος Δρίκος, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, και ο Παναγιώτης Μπουντούρης από την ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Ο Βασίλης Γεωργιάδης συνδέεται με στενή φιλία από τα φοιτητικά του χρόνια και με τον Νίκο Λυσιγάκη, επικοινωνιολόγο και στενό συνεργάτη εδώ και χρόνια του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ έχει την υποστήριξη και του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενός από τα καλύτερα «γαλάζια» στελέχη της γενιάς του.
Οσον αφορά το μοίρασμα της εσωκομματικής πίτας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, τον Β. Γεωργιάδη στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανελλαδικά, σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο και Μυτιλήνη. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις διαδικασίες, υπάρχουν και «κομμάτια» που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο του Β. Γεωργιάδη για μαζική υποστήριξή του και από τα ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι Νομαρχιακές. Σύμφωνα με το επιτελείο του νεαρού, πάνω από 35 οργανώσεις πανελλαδικά τον στηρίζουν. Οσον αφορά το προσωπικό του προφίλ, πρόκειται για ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις «φυλές» της οργάνωσης, που διακρίνεται για την οργανωτικότητά του. Ιδεολογικά τοποθετείται στη σύγχρονη κεντροδεξιά τάση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσφατα έγραψε ανοιχτή επιστολή στον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διορισμούς συγγενών του, η οποία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως πολιτικά προέρχεται από την ίδια οργάνωση με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και έχει σχέσεις με πολλές προσωπικότητες του κόμματος. Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του κάνουν λόγο για ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ΟΝΝΕΔ αυτή την εποχή.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Ατζέντα με αγορά εργασίας και κοινωνικό προβληματισμό
«Ηρεμη δύναμη». Με αυτές τις δύο λέξεις περιγράφουν τον Αποστόλη Μπακόλα όσοι τον γνωρίζουν από τα φοιτητικά του χρόνια. Με βασικά του χαρακτηριστικά την επιμονή και την εργατικότητα, ήρθε από την Αρτα το 2005 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Στατιστικής. Σήμερα παρακολουθεί μαθήματα για το δεύτερο πτυχίο του στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στα χρόνια που οι αριστερές παρατάξεις είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της μεταρρύθμισης Γιαννάκου, εκείνος επέλεξε να ταχθεί με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υποστηρίζοντας καινοτόμες προτάσεις για τα συγγράμματα και τις εξεταστικές. Στην πορεία του έχει καταγράψει πολλές νίκες και ανόδους ποσοστών. Ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τη ΔΑΠ του Τμήματος Στατιστικής, αύξανε χρόνο με τον χρόνο τα ποσοστά της φιλελεύθερης παράταξης. Το επόμενο βήμα ήταν η ανάληψη της θέσης του υπευθύνου σχολής, με αύξηση του ποσοστού της ΔΑΠ από το 51% στο 59%.
Το 2012 ήρθε η στιγμή να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης φοιτητικής παράταξης στην Ελλάδα, διαδεχόμενος τον Σάκη Ιωαννίδη και καταγράφοντας νέα αύξηση ποσοστών. Είναι το μοναδικό μέλος του τελευταίου Εκτελεστικού Γραφείου επί προεδρίας Παπαμιμίκου που διατηρήθηκε στη θέση του και επί θητείας Σάκη Ιωαννίδη, δείγμα της εμπιστοσύνης που έδειξαν και οι δύο πρόεδροι στο πρόσωπό του. Στις επιτυχίες που έχει καταγράψει είναι το γεγονός πως, παρά το ότι η θητεία του στη θέση του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ταυτίζεται χρονικά με την περίοδο της πρωθυπουργίας Σαμαρά και ενώ θα περίμενε κανείς η ΔΑΠ να «προσβληθεί» από την «ασθένεια» της κυβερνησιμότητας και να πέσει σε λήθαργο, ο Απ. Μπακόλας κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Στην τωρινή μάχη του τον στηρίζει μια μεγάλη μερίδα των πανεπιστημίων της Αθήνας, όπως το ΠΑ.ΠΕΙ., το Πάντειο, η ΑΣΟΕΕ και η Φιλοσοφική, ενώ έχει την υποστήριξη και σχολών από όλη την Ελλάδα.
Στο πλευρό του βρίσκονται στελέχη όπως ο Χάρης Λαζάνης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, ο Μιλτιάδης Πελοποννήσιος από την ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, και ο Κώστας Τσαρδακλής, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης. Επίσης, ο Θάνος Πάνος, υπεύθυνος της ΔΑΠ Αλεξανδρούπολης, ο Ακης Παπαδόπουλος από τη ΔΑΠ Ηρακλείου, ο Θοδωρής Κουναδέας από το Λεκανοπέδιο, ο Γιώργος Σύρμος, πρώτος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος, και ο Χρόνης Χρήστος από το επαρχιακό της ΟΝΝΕΔ. Ο ίδιος περιγράφει το όραμά του συχνά στους φίλους του και τους «συναγωνιστές του», όπως αποκαλεί τους ΔΑΠίτες και τους ΟΝΝΕΔίτες, το οποίο είναι ένας σύγχρονος πολιτικός φορέας, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, με στόχο την παραγωγή ριζοσπαστικών προτάσεων, σε συνδυασμό με την ανάληψη δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα. «Εμείς θα προτείνουμε, αλλά κυρίως θα πράττουμε σε όλη την Ελλάδα, εφαρμόζοντας έναν φιλελεύθερο πολιτικό ακτιβισμό με όλα τα μέσα: με διαμαρτυρίες, δρώμενα, παραστάσεις και πρωτοβουλίες στα social media», έγραψε πρόσφατα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η ατζέντα που σκοπεύει να καταθέσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα περιλαμβάνει ζητήματα που απασχολούν τους νέους από τη στιγμή που βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Αλλωστε, και ο ίδιος έχει εργαστεί κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία και έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες.