του Γιώργου Λυκουρέντζου


Τον δρόμο για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ανοίγει η εκ νέου αποτυχία της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτήσει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διένειμε στα μέλη της Διάσκεψης τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας κατά παραγγελία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με βάση την οποία η ελληνική αγορά χωρά μέχρι τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας. 

Τα νέα δεδομένα που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Βούτσης δεν αποδείχθηκαν ικανά να αλλάξουν τη γνώμη της αντιπολίτευσης η οποία στο σύνολό της δεν συντάχθηκε με την κυβερνητική πρόταση με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. "Δεν είμαι σε θέση να τοποθετηθώ επί των τεχνικών ζητημάτων που θέτει η έκθεση. Ακόμα όμως κι αν ο αριθμός είναι σωστός αφήστε αυτό να το κρίνει το ΕΣΡ" είπε ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζοντας ότι όσον αφορά στο θεσμικό ζήτημα η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι όλες οι αρμοδιότητες της αδειοδότησης πρέπει να ανήκουν στο ΕΣΡ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επέμεινε ότι όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι στο ΕΣΡ και ότι η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει την νομιμότητα. Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως "ύποπτη" την έκθεση που παρουσίασε σήμερα ο κ. Βούτσης εξαιτίας του ότι καταλήγει στον αριθμό τέσσερα τον οποίο είχε αποκαλύψει ο κ. Παππάς έναν ολόκληρο μήνα προηγουμένως. Στο σημείο παρενέβη ο κ. Βούτσης λέγοντας ότι το τέσσερα ήταν γνωστό καθώς η χώρα διαθέτει τέσσερις πολυπλέκτες. "Ε τότε είναι προτιμότερο αυτό να το κρίνει το ΕΣΡ παρά οι κομματικές πλειοψηφίες" είπε ο κ. Λοβέρδος. 


Ταφόπλακα για τον κ. Παππά χαρακτήρισε την έκθεση ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης λέγοντας ότι είναι η πιο τρανή απόδειξη πως τα πάντα θα πρέπει να καθορίζονται από το ΕΣΡ. " Η έκθεση είναι η ταφόπλακα οποιουδήποτε λέει ότι πρέπει να αποφασίζει η Βουλή. Αν είναι τεχνικά τα ζητήματα τότε θα τα πάτε στην ανεξάρτητη αρχή. Δεν έχει κανένα λόγο να αποφασίζει ο Υπουργός. Αν το κάνετε θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση" είπε.

Αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο κατέληγε και η σημερινή συνεδρίαση ο κ. Βούτσης προχώρησε άμεσα στυην ψηφοφορία και με τη διαπίστωση του αρνητικού αποτελέσματος προέβη σε δήλωση με την οποία αφ'ενός γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να ξαναφέρει το ζήτημα του ΕΣΡ στη διάσκεψη κατηγορώντας  επί της ουσίας την αντιπολίτευση ότι δεν θέλει να γίνει ο διαγωνισμός και αφ'ετέρου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση για να προχωρήσει η διαδικασία:  "Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη. Έχουν περάσει τρεις μήνες. Ήμασταν υποχρεωμένοι σύμφωνα με τον νόμο να έχουμε καταλήξει στη θωράκιση της αρχής. Δεν έγινε. Θεωρώ ότι υπήρχαν ακραίες απόψεις για να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία. Ήθελαν να παρέλθουν οι μήνες και να υπάρξουν άλλες εξελίξεις. Κάποιοι έβαλαν ένα ιδιότυπο βέτο.  Είναι σαφές ότι η Βουλή δια της Ολομελείας της και εφόσον έχει ανοίξει ο δρόμος θα ασχοληθεί με την συνέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα" είπε ο κ. Βούτσης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η τροπολογία με την οποία θα αφαιρείται από το ΕΣΡ και η αρμοδιότητα της προκήρυξης του διαγωνισμού για τιας άδειες μοιάζει μονόδρομος.