Παυλόπουλος: Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, χάνει την ψυχή της
<p>Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής </p>
«Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, χάνει την ψυχή της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή και το προσφυγικό κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γεώργιο Ντάση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βασικός πυλώνας του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και παρατήρησε ότι, δυστυχώς στις μέρες μας, και όχι μόνο στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο, όμως στην Ελλάδα, αυτός ο πυλώνας του κοινωνικού κράτους έχει υποστεί μεγάλα ρήγματα.
Στη Χώρα μας, όπως σημείωσε, το κοινωνικό κράτος από το 2010 μέχρι σήμερα έχει πληγεί βαρύτατα. Και στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους stricto sensu, αλλά και βεβαίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, ανέφερε, αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι η αρνητική συνέπεια μιας πολιτικής λιτότητας, η οποία δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα και η οποία πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αναθεωρηθεί. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα το ζήτημα αυτό. Αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω το ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον εσείς και η Επιτροπή.
Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Ντάση, με βάση την δυνατότητα παρέμβασης που έχει σε βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αναλάβει μέσω της Επιτροπής όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει δραστική υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση όχι μόνο τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων σε κάθε κράτος μέλος. Αλλά και με βάση αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο εμπλουτίζεται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
«Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό: Οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας είναι τμήμα αναπόσπαστό του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και δεν είναι δυνατό εν ονόματι όποιας οικονομικής πολιτικής να θίγονται τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν και από αυτές τις διατάξεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι είμαστε υπερήφανοι που για μιαν ακόμη φορά ένας Έλληνας ηγείται αυτού του Οργανισμού.