«Η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, ώστε να βγουν η χώρα και η κοινωνία από την κρίση», ανέφερε μιλώντας σήμερα στην διημερίδα «Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και ανάπτυξη: εμπειρίες και προτάσεις», που διεξάγεται στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τις συμφωνίες, υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού και αποτελούν όρο επιβίωσης για τη χώρα όπως, είναι η ασφαλιστική και η διοικητική μεταρρύθμιση.

«Η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει βαθιές αλλαγές, αν αυτές αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με θεσμούς και καταπολεμούν τις ανισότητες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε ότι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η λειτουργία του κράτους είναι οι συνθήκες «κλειδιά» για την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

Συνεχίζοντας ο κ. Δραγασάκης έθεσε ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά από συνεννόηση όπως είπε, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με κατάργηση ρυθμίσεων, ώστε να ανταποκρίνεται πιο αυθεντικά στο σημερινό σύστημα της πολιτικής εκπροσώπησης.

«Είναι ευθύνη της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων να προσδιορίσουν τις αξίες και τις αρχές του πολιτικού συστήματος στο οποίο πρέπει να περάσουμε», είπε.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τόνισε ότι «εισάγει τις έννοιες του εκσυγχρονισμού και της αξιοκρατίας στην επιλογή και τη στελέχωση του Δημοσίου».
Προσέθεσε, όμως, ότι η είναι αναγκαίο η μεταρρύθμιση του Δημοσίου να συγχρονιστεί με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. «Η εξάλειψη του πελατειακού κράτους, προϋποθέτει ότι θα σταματήσει και το πολιτικό σύστημα να στηρίζεται στα πελατειακά δίκτυα και θα λειτουργεί στο εξής στη βάση προγραμμάτων και αξιών», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στη δημόσια συζήτηση, η οποία αναπτύσσεται σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και χαρακτήρισε την αντιπαράθεση του «δημόσιου» με το «ιδιωτικό» «μανιχαϊστική αντίληψη», με την οποία όπως είπε, «δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση» και προσέθεσε ότι το ζητούμενο είναι «να υπάρξουν πολιτικές που θα ευνοούν τη βέλτιστη συνύπαρξη των δύο τομέων».

«Το ερώτημα “λιγότερο ή περισσότερο” κράτος είναι πλασματικό. Το θεμελιώδες ερώτημα αφορά στο ρόλο του κράτους», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος τέλος στο κοινωνικό κράτος, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να ανασυγκροτηθεί με τρόπο «που να απαντά στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας» και να βασιστεί σε συνδυασμό των κρατικών δομών με αλληλέγγυες δομές τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία.