Βαρουφάκης: Απαραίτητη ουτοπία για τη διάσωση της Ευρώπης το DiEM25
<p>Απόψε το βράδυ η επίσημη παρουσίαση του κινήματος του πρώην υπουργού Οικονομικών </p>
Ως μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης, αλλά και ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί, περιέγραψε την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (DiEM25) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην Bolksbühne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου.
Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος απόψε το βράδυ θα παρουσιάσει επίσημα το Κίνημά του, ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία». Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι αυτό που κάνουμε φαίνεται ουτοπικό. Η ιδέα τού να ξεκινήσει κανείς ένα κίνημα όχι από μια χώρα, αλλά οριζόντια ,με την ελπίδα να σταματήσει τη διάλυση, μπορεί και να αποτύχει» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. «Πρόκειται για μια τρομερή δυστοπία που θα μας τιμωρήσει όλους, εκτός από αυτούς που επωφελούνται από ανθρωπιστικές καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της - με τους δικούς της μετανάστες που έφτασαν σε όλον τον κόσμο, σκότωσαν φυλές κλπ- και να επικεντρωθεί στο πώς θα κάνει μια δυναμική μετάβαση, πιο κοντά στις ευρωπαϊκές και ανθρωπιστικές αξίες.
Κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Βρυξελλών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να μπορεί να τον κοιτάξει ενωμένη στα μάτια και να τον αντιμετωπίσει ευρωπαϊκά. «Η ενότητα ειναι δύναμη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να μπορεί να επιβάλει τον δανεισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και να μην μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζονται για την προσφυγική κρίση.