Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αρνητικά οι συνάδελφοί τους από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ οι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και του Ποταμιού επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν τη θέση τους στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε ότι συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης και θα εισηγηθεί σχετικά στην κυβέρνηση για την άμεση επιλογή των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης από το υπό σύσταση Εθνικό Μητρώο, αντί για τον Ιούνιο του 2018, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Απαντώντας στο αίτημα για δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο και υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι αναδιοργανώνοντας το Δημόσιο, επιδιώκεται αρχικώς να γίνει καταγραφή των ανθρώπινων πόρων και των προσόντων που διαθέτει το προσωπικό του. «Αλλιώς, αν δινόταν η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να εγγραφεί δεν θα συστήναμε Μητρώο αλλά δημοτολόγιο», συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς χαρακτήρισε θετικό το ότι προβλέπεται τετραετής θητεία στη στελέχωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα «και έτσι καμία αλλαγή κυβέρνησης δεν θα συνοδεύεται από αλλαγές στις επιτελικές θέσεις». Ο ίδιος ζήτησε η θέση του γενικού γραμματέα να παραμείνει επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης «για να υπάρξει», όπως εξήγησε, «σύνδεση της κυβέρνησης με τη διοίκηση». Ο κ. Βερναρδάκης διαφώνησε με αυτή τη θέση λέγοντας ότι «οι γενικοί γραμματείς αποτελούν την κορυφή της δημόσιας διοίκησης, ενώ η εκτελεστική εξουσία έχει τις δυνατότητες να ελέγξει την εφαρμογή των πολιτικών της με άλλα πρόσωπα».

Τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύσταση του Μητρώου εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος πρότεινε εκτός από τους επιστήμονες των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών (ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, Συνήγορος του Πολίτη κ.λπ.) να παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής και από τις μη συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΕΛΣΤΑΤ κ.λπ.).

Για νομιμοποίηση της διαιώνισης του πελατειακού κράτους, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, ενώ από πλευράς ΚΚΕ ο Γιάννης Δελλής τόνισε ότι το νομοσχέδιο «υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες».

Για απουσία πρόβλεψης επιπτώσεων σε υπαλλήλους που επί δύο συνεχόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλοι (με βαθμολογία από 0 έως 24 με άριστα το 100) ή ανεπαρκείς (από 25 έως 40) έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας και προσέθεσε πως αυτοί «δεν μπορούν να παραμένουν στο Δημόσιο». «Αν είχα τέτοιους υπαλλήλους θα προσπαθούσα να τους βελτιώσω με επιμορφώσεις, αλλαγή θέσης ή με ψυχολογική υποστήριξη αν κρίνεται αναγκαίο», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπονται απολύσεις.