Ο Κυριάκος δίνει... εξετάσεις στην Ευρώπη
<p>Η "πρώτη" του προέδρου της ΝΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ</p>
Της Μαριάννας Πυργιώτη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται με… κακές «καιρικές» συνθήκες, λόγω της διπλής αναταραχής από το Προσφυγικό, με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία, και τη μίνι κρίση των αγορών, με επίκεντρο την Deutsche Bank.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και με την Ελλάδα να παραμένει αγκάθι για την ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν λιγότερες ανοχές, περισσότερες απαιτήσεις και ελάχιστο χρόνο πια για να αναψηλαφούν από την αρχή το… «my big fat Greek problem», όπως έλεγε ειρωνικά αξιωματούχος των Βρυξελλών. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες εποχές, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσει και ποιο είναι το ζητούμενο, ο στόχος: ανάκτηση της αξιοπιστίας με σοβαρές θέσεις και εξίσου σοβαρές/ρεαλιστικές αντιθέσεις εκεί που είναι απαραίτητο. Ομως, πάνω απ’ όλα «ζητείται από τους ξένους συνομιλητές μας σοβαρότητα», όπως εξηγούσε κατ’ εξοχήν αρμόδιο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.
Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι κάθε λέξη και κυρίως κάθε κατάφαση ή άρνηση θα έχει τη σημασία της για την εικόνα που θα σχηματιστεί, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αποφασισμένος να δώσει καθαρό πολιτικό στίγμα, που θα παραμείνει, όπως λένε στη Συγγρού, ίδιο και στο μέλλον.
Ασφαλώς, έχει δύο μεγάλα ατού. Οτι ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης έχει δώσει δείγματα άσκησης πολιτικής και μάλιστα διόλου… δημοφιλούς και ότι η προεργασία για την πρώτη του διεθνή παρουσία είναι εξαιρετική.
Η απόφαση, για παράδειγμα, να δώσει στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό μια άλλη βαρύτητα, κορυφώνοντας με τη συνάντηση της Δευτέρας, όπου θα μιλήσει στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, έδειξε, όπως είπε διπλωματική πηγή του Βερολίνου, «σωστή ιεράρχηση, σωστό σχεδιασμό, σωστή εκτέλεση», αν και, όπως είπε χαριτολογώντας, χρειάζεται «να ακούσουμε βέβαια και τι ακριβώς θα μας πει».
Αυτό είναι το σχετικά εύκολο, μια που οι θέσεις της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά προσεκτικές και σοβαρές στο θέμα. Εκείνο που όμως όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο είναι οι ερωτήσεις -διερευνητικές ή απευθείας- σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. σε θέματα εφαρμογής του Μνημονίου. Για το Ασφαλιστικό αλλά και το Φορολογικό, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι κάθετος και ιδεολογικά καθαρός, αντιπροτείνοντας ευθέως αυτό που ούτως ή άλλως ζητούν και οι θεσμοί: ισοδύναμα με μείωση δαπανών. Οσο για τη βασική γραμμή άμυνας, αν αυτή χρειαστεί, θα είναι απλή στο σκεπτικό της: Θα στηρίζουμε ό,τι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα στηρίξουμε για κανέναν λόγο αντίθετες πολιτικές, όπως υπερφορολόγηση, νέες οριζόντιες περικοπές κ.λπ. Αυτή είναι μια υπεύθυνη, καθαρή στάση.
ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙ
Το πρόγραμμα των κατ’ ιδίαν επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τους επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, Ανάπτυξης, Γιούρκι Κατάινεν, Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτου, και φυσικά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τώρα, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, θα δει τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, αλλά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει ότι υπάρχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφστατ, δηλαδή τον επικεφαλής όμορου του ΕΛΚ χώρου. Πέραν αυτών, προγραμματίζεται το κρίσιμο τετ-α-τετ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπως και με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, αλλά και τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.