Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ., προεξαρχούσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, να εμφανίζεται συσπειρωμένο γύρω από το πρόσωπο του νέου αρχηγού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο φαίνεται πως η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των κυβερνητικών επιλογών θα εξακολουθεί να συνιστά σημείο εσωκομματικού προβληματισμού.

Η συγκεκριμένη παράμετρος αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περασμένη εβδομάδα, οπότε στα γραφεία της παράταξης στη Συγγρού πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη... κορυφής, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κεντρικό ζήτημα το Μεταναστευτικό. Στη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, εστίασαν στην ανάγκη υιοθέτησης σκληρής ρητορικής έναντι της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι θιασώτες του μεσαίου χώρου, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξαν πως πρόκειται για εθνικού ενδιαφέροντος θέμα και, στο πλαίσιο αυτό, η στάση του κόμματος οφείλει να είναι μετριοπαθής και υπεύθυνη.

Αυτός ο άτυπος σχηματισμός των δύο στρατοπέδων σε κορυφαίο εσωκομματικό επίπεδο καταδεικνύει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που παρατηρούνται γενικότερα στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. σχεδόν για το σύνολο των «καυτών» πολιτικών μετώπων της παρούσας συγκυρίας.

Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως οι αποφάσεις και η γραμμή της ηγεσίας δεν αμφισβητούνται επ’ ουδενί, αφού αφενός είναι πρόσφατες οι δάφνες της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου η δυναμική που έχει αποκτήσει η παράταξη, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, είναι αρκετή για να σβήσει τις όποιες διαφωνίες και να οδηγήσει στη συσπείρωση πέριξ του αρχηγού της.

«ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ»

«Να μην πέσουμε στην παγίδα τους»

Σε αυτή τη φάση, η πλέον ηχηρή διαφοροποίηση εντός της Ν.Δ. έχει να κάνει με την κεντρική αντιπολιτευτική στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, από τη μία, υπάρχουν οι υπέρμαχοι της λογικής του «ώριμου φρούτου» και, από την άλλη, εκείνοι που ζητούν... σκληρό ροκ.

Με βάση τις αναλύσεις τόσο του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη, και του Μάκη Βορίδη (που ύστερα από πολύ καιρό βρέθηκαν στην ίδια πλευρά) όσο και μιας ομάδας στελεχών που είχαν συνδεθεί με το σύστημα Σαμαρά, όπως η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Νίκη Κεραμέως, η Αννα Ασημακοπούλου, ο Βασίλης Κικίλιας κ.ά., η Ν.Δ. δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να συνδεθεί με τις δυσάρεστες αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά και για το Προσφυγικό, ιδιαίτερα με τη δημιουργία των hotspots, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των τοπικών κοινωνιών.

«Δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να πέσουμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κυβέρνηση και οφείλουν, όπως κάναμε κι εμείς, να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, λοιπόν, από την άσκηση κριτικής και την ανάδειξη των κινδύνων που απορρέουν από την πολιτική τους», σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Αναλόγως άκαμπτη είναι η στάση τους απέναντι στο περιβόητο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, για το οποίο μια μερίδα μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με έντονες «καραμανλικές» αναφορές, εκφράζει ενστάσεις για τον συλλήβδην αρνητισμό της κομματικής ηγεσίας. Ανάμεσά τους, οι Νικήτας Κακλαμάνης (που έκανε και τις σχετικές επαφές για λογαριασμό της Ν.Δ.), Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Ανδριανός κ.ά., οι οποίοι στις

κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν τον κίνδυνο να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών ότι η Ν.Δ. συμπορεύεται με τα συμφέροντα των παραδοσιακών καναλαρχών.

«Πρέπει να το δούμε από την αρχή το όλο ζήτημα. Χρειάζεται προσοχή», διαμηνύουν οι εν λόγω κύκλοι.

«ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ»

Τακτική με προσοχή, αλλά και ρεαλισμό

Ο πυρήνας των φιλελεύθερων στελεχών στη Ν.Δ. συνιστά ψυχραιμία μέχρι νεωτέρας και επικράτηση μιας πιο «έξυπνης», όπως λένε, τακτικής απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής. Κεντρικός πυλώνας των θέσεων της εν λόγω ομάδας είναι πως η Ν.Δ. πρέπει να επιδείξει υπομονή και ρεαλιστική διάθεση, αφού η υπερψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που έρχονται σύντομα στη Βουλή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή και σταθερή πορεία της χώρας και, κατ’ επέκταση, με την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές ή να βρεθούμε προ νέου πολιτικού αδιεξόδου; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Χαμήλωμα των τόνων δεν σημαίνει και αδύναμη αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία. Ούτως ή άλλως, δεν παίρνουμε κάποια ευθύνη, αφού θα καταψηφίσουμε», υπογραμμίζουν βουλευτές με κεντροφιλελεύθερες αναφορές. «Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ν.Δ. είναι σε στάδιο ανασυγκρότησης, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προοπτική μιας πολιτικής θύελλας το αμέσως επόμενο διάστημα», καταλήγουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά βάση ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σταθερός πόλος των «καραμανλικών». Οι τελευταίοι τηρούν αντίστοιχη γραμμή και στο Προσφυγικό, με το αιτιολογικό ότι η Ν.Δ., ως πυλώνας σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, δεν είναι δυνατόν να αγνοεί τον κίνδυνο έστω και προσωρινής εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Είναι ανάγκη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό έχει, εκτός των άλλων, εθνική και ανθρωπιστική διάσταση», τονίζουν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, όπως διαρρέει από τη Συγγρού, αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα είναι το μοναδικό στο οποίο η Ν.Δ. θα μπορούσε να ακολουθήσει μια συναινετική στρατηγική, «παρά τα μοιραία λάθη της κυβέρνησης».