Παθογένεια της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών την αυτονομία των ΜΜΕ και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση  που έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας, όσο όμως και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός ωστόσο, παρά το σάλο που προκάλεσε με τη δήλωσή του επιμένει σ’ αυτή και μάλιστα με  ειρωνικό τρόπο απαντά σε όσους του άσκησαν κριτική για την απίστευτη δήλωσή του ότι η αυτονομία των ΜΜΕ αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία.

Ο κ. Βερναρδάκης επιτίθεται στο Ποτάμι, παραθέτει την δήλωσή του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επιμένει περί της ορθότητας των επισημάνσεών του.

Μάλιστα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την άποψη που εξέφρασε, παραπέμπει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δημοσιογράφοι ή ΜΜΕ ξέφυγαν από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος της ΕΣΗΕΑ. «Αναμενόμενο θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία» υποστήριξε στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών

Οι αναφορές του υπουργού ήρθαν λίγες ώρες μετά την ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη η οποία αποκάλυψε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας των τηλεοπτικών σταθμών, σειρά θα πάρουν τα ραδιόφωνα και τα ινετερνετικά sites ενισχύοντας την καχυποψία της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης.

ΝΔ: Η κυβέρνηση απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που καλεί τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά – τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «υπουργό – καναλάρχη» - να καταδικάσουν τις δηλώσεις Βερναρδάκη.

«Όταν υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει, μέσα στη Βουλή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως "παθογένεια της Δημοκρατίας”, τότε η ελευθερία του Τύπου απειλείται», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της  για να προσθέσει «Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο "υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας».

ΠΑΣΟΚ: Δήλωση μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας

ΤΟ ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η δήλωση αυτή αποτελεί μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας και κυριολεκτικά ξεσκεπάζει και το τελευταίο φύλο συκής της κυβέρνησης. Αποτελεί ωμή ομολογία όχι απλά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για έλεγχο των ΜΜΕ αλλά και μιας καθεστωτικής πολιτικής κουλτούρας από την οποία διέπεται. Επί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση διατεινόταν ότι επιθυμεί την θέσπιση κανόνων. Υποκρίνεται, ψεύδεται και σήμερα αποκαλύφτηκε ολοκληρωτικά. Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση να αρνείται να βάλει πραγματικούς κανόνες ανοιχτού και υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ που θα υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι να επιδιώκει μια κυβέρνηση τον έλεγχο και την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Φαίνεται δυστυχώς ότι κάποιοι στη κυβέρνηση πραγματικά θέλγονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας. Σήμερα αποκαλύφτηκαν! Μόνο που δεν θα τους κάνουμε την χάρη...».

Ποτάμι: Η κυβέρνηση θέλει απολύτως ελεγχόμενη την ενημέρωση

Επίσης το «Ποτάμι» υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να ελέγξει δηλαδή την ενημέρωση.

«Η απίστευτη δήλωση του κ.Βερναρδάκη ότι «μία από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης» επιβεβαιώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για να συνεχίσει: «Την θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες τα Μέσα προφανώς και είναι αυτόνομα και όχι ελεγχόμενα. Ο έλεγχος του κράτους εξαντλείται στην τήρηση των νόμων και όχι στην υπαγόρευση περιεχομένου. Αν θέλουν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και το μαύρο χρήμα ας οργανώσουν το ΣΔΟΕ και τους αρμόδιους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς. Οι κυνικές δηλώσεις του κ.Βερναρδάκη επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες του Ποταμιού για το τι έχουν σκοπό να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο του διαδικτύου. Η κυβέρνηση απαντώντας παρουσιάζει ως προαιρετική την ένταξη των ιντερνετικών Μέσων σε Κυβερνητικό Μητρώο. Θα ήταν προαιρετική αν η ένταξη δεν ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Δηλαδή αν δεν έρθεις μαζί μας, δεν έχει διαφήμιση. Το Μητρώο είναι κυβερνητικό διότι δε λειτουργεί υπό κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά υπό την τελική ευθύνη του υπερ-Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης. Όπως και το "μοντέλο" του υπερ-Υπουργού κ. Ν.Παππά στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι είναι καθαρό τι θέλουν. Οι Υπουργοί το ομολογούν δίχως ντροπή».

Ενωση Κεντρώων: Τελικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας;

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Σύριζα μετά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, επιθυμεί να "ελέγξει" τα ραδιόφωνα και εν συνεχεία όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος και το διαδίκτυο. Αν όλα κυλήσουν με βάση τις διαθέσεις της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αντικρίσουμε και άλλα ευτράπελα. Τελικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας;».

Επιμένει με «απίστευτη» ανακοίνωση ο Βερναρδάκης

Μπροστά στην πολιτική κατακραυγή ο κ. Βερναρδάκης επιχείρησε να απαντήσει. Τα όσα παραθέτει όμως στην ανακοίνωσή του μάλλον εντείνουν την ανησυχία παρά την κατευνάζουν.

Αυτό γιατί προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα του ελέγχου της ενημέρωσης επικαλούμενος διάφορες συστάσεις της ΕΣΗΕΑ περι παραβίασης του Κώδικα δημοσιογραφικής Δεοντολογίας!

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός είχε δηλώσει χθες το απόγευμα στην Βουλή ότι: «Έχω την άποψη που έχω πολιτικά και θα σας διαβεβαιώσω και τώρα, ότι θεωρώ πως μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης» για να επαναλάβει προς όσους δεν κατάλαβαν σε άλλο σημείο «Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε - είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία».