Προσφυγικό: Οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν μεγάλο μέρος των ελληνικών αιτημάτων
<p>Ικανοποίηση στη κυβέρνηση για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες</p>
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του βραδινού δείπνου για το προσφυγικό ζήτημα διαπιστώνοντας ότι μεγάλο μέρος των ελληνικών αιτημάτων ικανοποιήθηκε. Παράλληλα από την πλευρά των Ευρωπαίων εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στα περισσότερα hot spots. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας είδε την Άνγκελα Μέρκελ να έχει διάθεση άσκησης πίεσης τόσο στην Τουρκία όσο και στις τέσσερις χώρες που αντιδρούν στο σχέδιο για τις προσφυγικές ροές -Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία.
Τριμερής συνάντηση
Τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Σ’ αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα του προσφυγικού και βέβαια το οικονομικό με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θέλει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών. Παράλληλα επιθυμεί να υπάρχει σαφές πλαίσιο σχετικά με την υποδοχή, την μετεγκατάσταση και την επανεισδοχή των προσφύγων.
Απειλή με βέτο
Η ελληνική πλευρά μπορεί να ολοκλήρωσε την χθεσινή ημέρα με ικανοποίηση αλλά νωρίτερα είχε απειλήσει ευθέως με βέτο αφού κυβερνητικές πηγές υπαινίχθηκαν ότι αν το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, τότε η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να το υπογράψει. Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στο "τραπέζι" της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να βρεθούν συνολικές λύσεις, επωφελείς για όλη την Ε.Ε. και αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε είτε να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων έως ότου συμφωνήσουν όλοι ή να μην υπάρξει καθόλου κοινό ανακοινωθέν.
Στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε εχτές για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. Συγκεκριμένα:
• Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν – γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
• Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
• Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
• Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.
2. Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα:
• Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει να πάρουν πρόσφυγες 13 χώρες. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες.
• Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)
• Μέχρι τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το ¼ από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει από τον Ιούλιο για την φύλαξη των συνόρων.
• Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή.
• Κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία.
3. Παρά τον γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
4. Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων, στην Τουρκία.
Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.