Κοτζιάς κατά Αυστρίας: Μη φιλική ενέργεια ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη συνάντηση για το προσφυγικό
<p>«Κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών</p>
Σε ταχεία επιδείνωση οδηγούνται οι σχέσεις της Αθήνας με την Βιέννη, έπειτα από την πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης να αποκλείσει την ελληνική πλευρά από τη διάσκεψη που διοργανώνει αύριο για το προσφυγικό και την απόφαση της Αθήνας να διαμαρτυρηθεί με δύο διαβήματα. Κλιμακώνοντας έτι περαιτέρω την ελληνική αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη συνάντηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως ενέργεια «μη φιλική».
Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη διοργάνωση διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό:
«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.
Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.
Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.
Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».