"Εφιάλτες" βλέπει η κυβέρνηση με την αξιολόγηση
<p>Σαλαμοποίηση της πρώτης αξιολόγησης φοβάται ο Τσακαλώτος </p> <p>Επίθεση κατά ΔΝΤ για καθυστέρηση της αξιολόγησης από τον υπουργό Οικονομικών </p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Η σαλαμοποίηση της πρώτης αξιολόγησης δείχνει να είναι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος εφιάλτης της κυβέρνησης με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην αποκλείει πριν από λίγο στη Βουλή το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να μην κλείσει συνολικά αλλά τμηματικά με τη χρηματοδότηση να έρχεται με το σταγονόμετρο. Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την εγγύηση των καταθέσεων ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει για την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών λέγοντας ότι “οι ημερομηνίες γεννούν προσδοκίες και μετά έχουμε απογοητεύσεις” έδειξε ωστόσο να ανησυχεί για το ότι το ΔΝΤ κωλυσιεργεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Όποια λύση κι αν βρεθεί το κυρίαρχο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μία εβδομάδα μετά από τη λύση θα βγει στους Financial Times ή όποιο μέσο θεωρείτε εσείς αξιόπιστο και θα πει ότι οι Ευρωπαίοι αυτή τη φορά δεν κλότσησαν τον τενεκέ κάτω στο δρόμο αλλά οι πολίτες και πιστωτές θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι η τεχνική λύση αλλά το αποτέλεσμα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάνη της Νέας Δημοκρατίας ερωτώντας τον κ. Τσακαλώτο αν “αποκλείεται το σενάριο της σαλαμοποίησης της πρώτης αξιολόγησης το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα από τους θεσμούς να έρθουν με το σταγονόμετρο και όχι συνολικά”. Η απάντηση του κ. Τσακαλώτου ενέτεινε την αμφιβολία: “λίγα λίγα ήταν πάντα τα λεφτά κα Μπακογιάννη. Και αξιολόγηση θα υπάρξει και 2η και 3η και 4η” είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως, η ομιλία του κ. Τσακαλώτου είχε κινηθεί σε εντελώς διαφορετικό κλίμα με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει αισιόδοξος πως θα υπάρξει συνολική λύση και να στοχοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: “Έκανα έντονη την ανησυχία μου χθες στο Ευρωκοινοβούλιο για την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής έφυγαν Παρασκευή 5 Φλεβάρη και μας είχαν πει ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες. Έχει περάσει όμως ένας μήνας. Εξήγησα γιατί είμαστε πολύ κοντά στις θέσεις των τριών ευρωπαϊκών θεσμών , ότι οι διαφορές εκεί είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπαραγμάτευσης αλλά ότι το ΔΝΤ κρατάει μια πολύ σκληρή στάση. Υποτίθεται ότι είναι και προς τις δύο πλευρέςη πίεση, με την έννοια ότι πιέζει και εμάς για μέτρα αλλά και τους Ευρωπαίους να κάνουν πράγματα για να γίνει βιώσιμο χρέος” είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος. Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πιέζει για περικοπές στις συντάξεις όχι επειδή θεωρεί ότι δεν είναι σοβαρή η ελληνική πρότασή αλλά επειδή θεωρεί ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. “Σου λέει αφού έχετε κόψει όλα τα άλλα από που αλλού θα βρείτε. Είναι αδιανότηο να θεωρούν ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν όταν η συμφωνία καλοκαιριού ήταν με προβλέψεις για ανάπτυξη πολύ χαμηλότερες από αυτές που προέκυψαν” πρόσθεσε.
Καταλήγοντας πάντως ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση επιστροφής των θεσμών προκαλεί προβλήματα και κινδυνεύει να βγει αυτοπληρούμενη προφητεία το ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. “Είμαι πεισμένος ότι οι παίχτες που θέλουν αυτή στιγμή λύση είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν θέλουν λύση. Κι αυτό είναι πηγή αισιοδοξίας. Σε ένα λογικό κόσμο δεν πρέπει να είναι μακριά η λύση. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί ότι ζούμε σε λογικό κόσμο” είπε.