Μήνυμα Κοτζιά-Τσαβούσογλου προς τις Βρυξέλλες: "Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, όχι ελληνοτουρκικό"
<p><span style="line-height:1.6">Συμφωνία των δύο Υπουργών για σταθερότητα στην περιοχή λόγω προσφυγικού</span></p>
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του η οποία έγινε στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
«Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αμφότεροι επισήμαναν πως Αθήνα και Άγκυρα συνεργάζονται για την σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε το προσφυγικό παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι στη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».
«Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην σύνδεση Σμύρνης με Θεσσαολονίκη με εμπορικά πλοία.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις προοπτικές και των δύο πλευρών, ώστε όλοι να μπορούν νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους με ασφάλεια σε ένα ανεξάρτητο κράτος». Οι εμπόλεμες συνθήκες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης.
Τσαβούσογλου: "Να μην γίνονται παρεμβάσεις που εντείνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις"
Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στις συνομιλίες μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα επανεξετάσαμε την ημερησία διάταξη του ανώτατου συμβουλίου που θα γίνει τη Τρίτη στη Σμύρνη αλλά πριν από αυτό θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακόμη τόνισε ότι δεν αρκεί στα ανώτατα συμβούλια να υπογράφουν μόνο συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας.
Στη συνέχει σημείωσε πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση μεταξύ των δυο χωρών ωστόσο τόνισε πως «Πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε : «Πρέπει κάθε μία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίου για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού» και συμπλήρωσε ακόμη: «Εμείς έχουμε μία συμφωνία επανεισδοχης που έχουμε υπογράψει με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».