Μετά από οκτώ και πλέον ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας και τέσσερις από τους πολιτικούς αρχηγούς συμφώνησαν σε μία κοινή εθνική γραμμή για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, με τα πέντε κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να συνυπογράφουν ένα κοινό ανακοινωθέν. 

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε από το απόγευμα, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για φιάσκο καθώς ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να γίνει συζήτηση για άλλα ζητήματα πέραν του προσφυγικού. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη οι οποίοι άφησαν αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πάντως τη σημασία του κοινού ανακοινωθέντος. 

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν πως την ώρα που η συνεδρίαση ήταν εν εξελίξει, κυβερνητικές διαρροές εξαπέλυαν επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων λέγοντας πως "θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα".

Μητσοτάκης: "Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση στρέφεται στον ρεαλισμό"

«Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

Γεννηματά: "Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας"

H Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών κατέστησε σαφές ότι "η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο" ενώ υποστήριξε ότι "γι' αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων".

Αναλυτικά η δήλωση της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

 Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούνιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δε σημαίναι και ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια. Ζητήσαμε σύγκληση Συμβουλίου αρχηγών γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά δραματικές διαστάσεις.

Υποστηρίζουμε:

Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων,
Την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών
Την άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας η οποία πρέπει να διαρκέσει όσο διαρεί η κρίση.
Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση, όμως δε σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να απομονωθεί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από συμμαχίες.
Δυστυχώς η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Γι' αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Θεοδωράκης: "Μετά κόπων και βασάνων φτάσαμε σε συναίνεση"

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ άλλων τόνισε ότι "μετά κόπων και βασάνων φτάσαμε σε συναίνεση". Ακόμη ο Επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι "η πίεση της πραγματικότητας μετακινεί την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις".

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έκανε γνωστό ότι "δεν έγινε όμως δεκτή η πρότασή μας για έναν υπερυπουργό. Μετά κόπων και βασάνων όμως καταλήξαμε σε μία εθνική συναινεση για το προσφυγικό. Δεν προτείναμε πρόσωπο, αν και ήμουν έτοιμος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν είχε διάθεση να συζητήσει". "Αισθανόμαστε νικητές από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος" είπε ακόμη, ενώ συνέχισε λέγοντας πως "ήμασταν όλοι οι αρχηγοί πολλοί αυστηροί για όσα δεν έγιναν το 2015". 

Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντιποινα. Δεν υπάρχει αίτημα για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι, ωστόσο δεν έχει έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς για κάτι τέτοιο. Και εγώ και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν αναφερθήκαμε στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Καμμένος: Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με κοινή γραμμή των πολιτικών κομμάτων για το προσφυγικό 

 

Με «μία εθνική γραμμή, που αφορά στο μεταναστευτικό. Μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού.» θα πάει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμφώνως με τις δηλώσεις του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, αμέσως μετά το πέρας  του πολύωρου Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Απαντώντας στο δημοσιογραφικό ερώτημα περί του αν υπήρχε αστερίσκος από την πλευρά της κ. Γεννηματά στο κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι «Το βασικό είναι ότι υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι μικροπολιτικά.» 

Ο ίδιος, μιλώντας όπως διευκρίνισε, ως ΥΕΘΑ, θέλησε να ευχαριστήσει εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για τα εύσημα που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απένημαν με τα όσα είπαν κατά το συμβούλιο στο σύνολο του προσωπικού των ΕΔ, που μέσα σε 13 ημέρες κατάφερε και αντεπεξήλθε στην αποστολή που του ανατέθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο. 

Η δήλωση του Προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ, Π.Καμμένου έχει ως εξής: 

Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, τη Δευτέρα το πρωί, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή, που αφορά στο μεταναστευτικό. Μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού.

Υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα, αλλά είναι σημαντικό ότι πλέον ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση από τη μεγάλη προσφυγική κρίση από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πηγαίνει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες. Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργία της ακτοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες υπηρετήσαμε η Ελλάδα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός - το αποδείξαμε στις διεθνείς συμβάσεις - να φτάσουμε πλέον σε μία ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμα και εκείνους που δεν συμφώνησαν με το κοινό ανακοινωθέν, για τα εύσημα τα οποία απέδωσαν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα.

Θέλω δημόσια από τη θέση μου, όχι ως Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να συγχαρώ τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατιώτες, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες, σε 13 ημέρες, να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της χώρας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας».

Δεν υπέγραψε ο Λεβέντης: "Φιάσκο η συζήτηση, ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα"

Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο ο Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε πως πρότεινε να γίνει συζήτηση για οικουμενική κυβέρνηση, ωστόσο κατόπιν ψηφοφορίας αποφασίστηκε να γίνει συζήτηση μόνο για το προσφυγικό, γι' αυτό και το κόμμα του δεν υπογράφει το ανακοινωθέν. 

Ο ίδιος μίλησε με σκληρή γλώσσα, αποκαλώντας φιάσκο της συζητήση.

"Όλα τα κόμματα είπαν να μην συζητήσουμε για άλλα θέματα πλην του προσφυγικού, γι' αυτό και δεν υπογράψαμε. Είναι φιάσκο η συζήτηση που κάναμε. Δεν συζητήσαμε για συντάξεις και για το όχι μέσω του προσφυγικού ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Είναι απαράδεκτο να δυστυχεί ο ελληνικός λαός και εμείς να συζητάμε μόνο για τους πρόσφυγες. Είναι η ώρα του λαού να καταλάβει τι ψηφίζει", τόνισε.

Ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την έκβαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού, εκφράζει η κυβέρνηση.

"Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 
Σημειώνεται επιπλέον ότι στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.