Με… ανταλλάγματα κάνουν την Ελλάδα hot spot
<p>Γιατί Βερολίνο, Παρίσι και Κομισιόν εκφράζουν τη συμπάθειά τους για την Ελλάδα</p>
Την δημόσια αντίθεσή τους για το κλείσιμο των συνόρων δείχνουν Βερολίνο, Παρίσι και Κομισιόν, με την ξαφνική στροφή συμπάθειας προς την Ελλάδα και το προσφυγικό δράμα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη στο θέμα του προσφυγικού και τα διπλωματικά και πολιτικά συμφέροντα των δυνάμεων που δεν θέλουν κλειστά σύνορα αντανακλούνται από την συμπαράσταση προς την Ελλάδα.
Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ που το επέβαλαν και το υποστηρίζουν, κατηγορούν την κυρία Ανγκελα Μέρκελ για ανέξοδο ανθρωπισμό. Οχι άδικα, τονίζουν ότι λύνουν και το δικό της πρόβλημα.
Πράγματι, το φράγμα στην Ειδομένη -τουλάχιστον προς το παρόν- λύνει το πρόβλημα όχι μόνο της Αυστρίας, που μεθόδευσε το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και της Γερμανίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που είναι προορισμοί των προσφύγων-μεταναστών. Και το λύνει σε μια χρονική στιγμή που λόγω της μαζικής εισόδου η δυσαρέσκεια στις κοινωνίες αυτές κλιμακωνόταν. Ειδικότερα, αποφορτίζει κάπως το ολοένα πιο βαρύ κλίμα που η καγκελάριος αντιμετώπιζε και στη γερμανική κοινή γνώμη και στο ίδιο το κόμμα της, λόγω της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που είχε υιοθετήσει το 2015.
Στις 13 Μαρτίου διεξάγονται εκλογές σε τρία κρατίδια, από την έκβαση των οποίων θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέρκελ. Επισήμως, δεν έχει αλλάξει πολιτική. Στην πράξη, όμως, έχει μετατοπιστεί από την αρχική θέση της. Το γεγονός ότι η μετατόπιση έγινε με μικρά βήματα για να μη φανεί ότι υπαναχωρεί ατάκτως και τρωθεί το κύρος της δεν αλλάζει την ουσία. Στο ευρωιερατείο θεωρούν ότι με το κλείσιμο των συνόρων διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μια λύση στα Βαλκάνια, όπως έγραψε και το γερμανικό «Spiegel». Για την ακρίβεια, λύση είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών. Αυτό προκύπτει όχι ως αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας, αλλά ως αποτέλεσμα του τετελεσμένου που δρομολόγησε η Αυστρία και το οποίο βολεύει και τους υπόλοιπους.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν η ΠΓΔΜ κλείσει τα σύνορα και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν σχολιάσει θετικά το ενδεχόμενο να μπει το φράγμα στην Ειδομένη. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μέχρι τον Μάιο η Κομισιόν απαιτεί όχι μόνο να έχουν ολοκληρωθεί τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά συζητούν να επαναφέρουν και την ουσία της συμφωνίας Δουβλίνο 2, η οποία προβλέπει ότι θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, δηλαδή στην Ελλάδα!
Η Σύνοδος Κορυφής και το βέτο
Τώρα που το κλείσιμο των συνόρων είναι γεγονός, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Κομισιόν εκφράζουν τη συμπάθειά τους για την Ελλάδα και δηλώνουν ότι δεν θα την εγκαταλείψουν. Στην πραγματικότητα, όμως, εννοούν ότι θα της δώσουν κάποια ανταλλάγματα που παραπέμπουν στην παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι».
■ Πρώτον, θα δώσουν στην Αθήνα την οικονομική βοήθεια που ζητάει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εγκρίνει ποσό 700 εκατ. ευρώ.
■ Δεύτερον, το ευρωιερατείο έχει ατύπως ανάψει το πράσινο φως για κάποιες εκπτώσεις με σκοπό να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση. Μπορεί και οι δύο πλευρές να δηλώνουν για προφανείς λόγους ότι η προσφυγική κρίση δεν διασυνδέεται με την αξιολόγηση, αλλά είναι κοινό μυστικό πως διασυνδέεται.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όμως, δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα πρακτικής σημασίας ελληνικά αιτήματα. Δεν πρόκειται οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα να κατανεμηθούν αναλογικά. Η εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ δήλωσε διπλωματικά ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ούτε θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Αυστρίας και των συνοδοιπόρων της, όπως ζητάει η Αθήνα. Και βεβαίως, ούτε τα σύνορα στην Ειδομένη θα ανοίξουν.