Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Eνα business plan με συγκεκριμένα μέτρα, κοστολογημένο και ποσοτικοποιημένο, διαμορφώνουν στη Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, και με τον συντονισμό του αρμόδιου γραμματέα, Γιώργου Στεργίου, προκειμένου, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα συμμετάσχουν περί τα 700 άτομα, τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και άνθρωποι των επιστημών και της αγοράς.

Μάλιστα, τα «γαλάζια» στελέχη υπερηφανεύονται ότι από τα βιογραφικά που έχουν φθάσει στη Συγγρού το 55% αφορά κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου και το 31,3% υποψήφιους ή κατόχους διδακτορικού, με τις παραγωγικές ηλικίες να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος όσων θα συμμετάσχουν στη σύνταξη του προγράμματος της Ν.Δ. (θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με εξειδικευμένο στέλεχος εταιρείας διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού) είναι τα 44 έτη: το 21,5% από αυτούς έχει γεννηθεί μετά το 1980, το 44,1% μεταξύ 1970 και 1979 και το 23,4% μεταξύ 1960 και 1969. «Η φιλοσοφία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας υπερβαίνει τα μνημόνια. Η Ν.Δ. δεν μένει στη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά κοιτάζει πέρα και μετά από αυτήν. Στόχος μας είναι να δούμε με ποιες αξίες και με ποια φιλοσοφία θα κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά», αναφέρει σε συζητήσεις του ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των 700 εμπειρογνωμόνων θα είναι ουσιαστική, καθώς επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος είναι το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με την κοινωνία. «Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να είναι συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Θα υιοθετεί, με τις απαιτούμενες προσαρμογές, τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει σε αυτό ξεκάθαρες απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν και θα δίνει στους Ελληνες την ελπίδα της αλήθειας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η πορεία σύνταξης του προγράμματος θα παρακολουθείται από ένα συμβουλευτικό σώμα (advisory board), αποτελούμενο από 7 μέλη, καταξιωμένα στον χώρο τους. Μεταξύ αυτών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος έχει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα διεθνούς, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζεται διεθνώς ως εξέχων αναλυτής της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παλιός συνεργάτης του Ευριπίδη Στυλιανίδη (όταν εκείνος βρισκόταν στο υπουργείο Παιδείας), αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών). Στην ίδια ομάδα συμμετέχει ο νεαρός Δημήτρης Καλαβρός, ο οποίος είναι ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens, αλλά και συνιδρυτής του επιχειρηματικού φορέα Foundation, που μέσα σε δύο χρόνια έχει υποστηρίξει πάνω από 100 start-up επιχειρήσεις με προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Ακόμα, η Νέλλη Κάτσου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Pharmathen S.A. (που κατέχει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες) και ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης. Ο τελευταίος υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ επί χρόνια είχε την επιμέλεια των οικονομικού περιεχομένου ομιλιών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο του συμβουλευτικού σώματος για τη συγγραφή του «γαλάζιου» προγράμματος δραστηριοποιείται και ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Καραμανλή, δεδομένου ότι από το 2003 μέχρι το 2005 διηύθυνε την έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη σχολή Fletcher των ΗΠΑ, ενώ χρημάτισε επί διετία πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ (και «καρατομήθηκε» ύστερα από επιμονή του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών). Στην ίδια ομάδα συμμετέχει και η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Ευρωβουλή ασχολήθηκε με τον τομέα της ενέργειας από τη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής των Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με το Αμερικανικό Κογκρέσο. Παράλληλα, ως εισηγήτρια της έκθεσης για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. ενέταξε σε αυτή το θέμα της προστασίας της ελληνικής ΑΟΖ και των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων.

Οι «γαλάζιοι» επικεφαλής ανά τομέα

Παράλληλα με το συμβουλευτικό σώμα της Ν.Δ. για το κυβερνητικό της πρόγραμμα θα λειτουργεί και άλλη μία ομάδα, με τους επικεφαλής και τους συμμετέχοντες να εργάζονται ανά θεματική ενότητα. Συγκεκριμένα, τα θέματα της Ανάπτυξης (επενδύσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια και υποδομές) έχει αναλάβει ο Χρήστος Σκλαβούνης, ο οποίος έχει εργαστεί για πάνω από 25 χρόνια στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Αθήνα. Ακόμα, υπήρξε υπεύθυνος για τη δραστηριότητα της UBS σε αυτόν τον τομέα στην Αν. Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα και διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τον τομέα της Αξιοκρατίας (δημόσια διοίκηση, διαφάνεια, μετανάστευση, Δικαιοσύνη και δημόσια τάξη) έχει αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο, Σπύρος Βλαχόπουλος, συνεργάτης επί χρόνια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τον τομέα της Αριστείας (Εκπαίδευση, αθλητισμός και πολιτισμός) πήρε ο καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Ιωάννου, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Micrοsoft Excellence in Education και αυτόν της Αξιοπιστίας (άμυνα, εξωτερική πολιτική, απόδημος ελληνισμός και ευρωπαϊκή πολιτική) ο Γιώργος Σαββαΐδης. Ο τελευταίος έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως πρέσβης-μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον και ως ειδικός σύμβουλος σε πέντε υπουργούς Εξωτερικών. Στον τομέα της Αλληλεγγύης (Υγεία, κοινωνική πρόνοια, εργασιακά και Ασφαλιστικό) επικεφαλής είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, διετέλεσε υπεύθυνος Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας από τον Αύγουστο 2012 έως τον Φεβρουάριο 2015.