Άξονας Ελλάδας-Γερμανίας για να μην κλείσουν τα σύνορα
<p>Ανατροπή στο προτεινόμενο κείμενο συμπερασμάτων</p>
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
Κοινή γραμμή διαμορφώνεται πλέον ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπάρχει νέοι κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο δεν υπάρχει αναφορά για κλείσιμο των συνόιρων όπως είχε διαρρεύσει στην αρχή.
Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τηνίδια πηγή, ενώ μέχρι χθες Κυριακή είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.
Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα,κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής καμία τέτοια αναφορά.
Τσίπρας: "Κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό"
«Το προσφυγικό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση» Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δυστυχώς» σημείωσε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».
«Μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας είναι η αλληλεγγύη και ο επιμερισμος της ευθυνης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».