Του Γιώργου Λυκουρέντζου –Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με νηνεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζουν οι χαλαρές ημέρες νομοθετικού έργου που διάγει η Βουλή, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει καταιγισμό νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων θα τη βοηθήσει να φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Για τις επόμενες 50 ημέρες, οπότε και θα διακοπούν οι εργασίες του Σώματος για το Πάσχα, η Βουλή θα ανεβεί τον δικό της Γολγοθά, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση προγραμματίζει να ψηφίσει μια σειρά πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. Τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, είναι πλέον τόσο ασφυκτικά, που πιθανότατα θα επιβάλουν και πάλι την αντικοινοβουλευτική διαδικασία του... κατεπείγοντος.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο κυβερνητικές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μοιάζουν «μπετόν αρμέ», το Μαξίμου φαίνεται πως καταλήγει στη λογική του μαστίγιου και του καρότου. Ετσι, μαζί με τα δύσκολα νομοσχέδια, όπως το Ασφαλιστικό, στη λογική ενός άλλου «παράλληλου προγράμματος», αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση ευνοϊκών νομοσχεδίων, η επεξεργασία των οποίων από τις επιτροπές της Βουλής θα «τρέχει» παράλληλα.

ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ

Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, στο οποίο η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία, είναι αυτό του υπουργείου Παιδείας για την επιστημονική έρευνα. Ως τίτλος μπορεί να μη λέει πολλά, όμως το Μαξίμου το θεωρεί εμβληματικού χαρακτήρα, φιλοδοξώντας πως ρυθμίσεις όπως η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, αλλά και επιστημονικών ερευνών θα ανακόψει τη φυγή νέων επιστημόνων, των κορυφαίων μυαλών της χώρας, στο εξωτερικό και θα ανασχέσει το λεγόμενο «brain drain». Αναμφίβολα, το βάρος θα πέσει στα οικονομικής φύσεως νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανακοίνωσε ως πρώτη προτεραιότητα την κατάθεση και την ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για τις αδήλωτες καταθέσεις, αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, όπως θα είναι ο τίτλος του, έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες, όμως μπαίνει στην προμετωπίδα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά σε πολλά έσοδα από την ψήφισή του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, θα δίνεται η δυνατότητα για τμηματική εξόφληση του φόρου, αν τα χρήματα αυτά επενδυθούν στην Ελλάδα, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει βάλει στο μικροσκόπιο περίπου 1,3 εκατ. ΑΦΜ. Σχεδόν ταυτόχρονα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα προβλέπει τη σύνδεση του αφορολογήτου με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, ενώ θα δίνει κίνητρα σε επιχειρηματίες για την αποδοχή συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς να αποκλείεται η συνεννόηση με τις τράπεζες για μείωση των χρεώσεων προμήθειας για τέτοιες συναλλαγές.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

 Κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση είναι και το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα, οι φοροαπαλλαγές ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, η επιδότηση επιτοκίου, ο συμψηφισμός οφειλών με φόρους, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η fast track αδειοδότηση κ.ά. θα αποτελέσουν τον κορμό του νομοσχεδίου.

Οι εξελίξεις και οι ραγδαίες αποκαλύψεις γύρω από το ζήτημα του φερόμενου κυκλώματος εκβιαστών-δημοσιογράφων επιταχύνουν και τη σύνταξη νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάλεσε ήδη διοικήσεις τραπεζών να αναρτούν δημόσια όλες τις χορηγίες και τις διαφημίσεις τους μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη.

Αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό, τα ανωτέρω νομοσχέδια φαίνεται πως θα αποτελέσουν τον «οδικό άξονα» για να φτάσει η κυβέρνηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, τα οποία συνδέονται άμεσα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μαζί με αυτά θα πρέπει να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τα οποία με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι και το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στις κυβερνητικές Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει δημοσίως στη Βουλή πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει στα τέλη Φεβρουαρίου, ειδάλλως «καήκαμε», αυτό δείχνει να αργεί. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δεν αποκλείεται όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα είναι και το τελευταίο που θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα, με το Μαξίμου να προσδοκά και στη δική του... Ανάσταση αμέσως μετά.