Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ
<p>Τι απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Έρντιγκερ σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή</p>
Ο Γκίντερ Έρντιγκερ, απαντώντας σε ερώτηση της Εύας Καϊλή εξέφρασε τις ενστάσεις του, για το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει αναδειχθεί σε ρόλο «υπερκαναλάρχη», εξαιτίας του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη συμβατότητα του νόμου για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση, και την αποψίλωση του ΕΣΡ από αρμοδιότητες, η οποία κατέτεινε σε προφανή προσπάθεια χειραγώγησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και την ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι δεδομένης της σημασίας του θέματος, κατά τη δημόσια διαβούλευση για την προετοιμασία της αναθεώρησης της οδηγίας, η Επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα έπρεπε να προβλεφθεί νομική υποχρέωση για την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών. Η νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων αναμένεται να εγκριθεί το καλοκαίρι του 2016».
Παράλληλα, ο κ. Έρντιγκερ, τάχθηκε υπερ της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ, ενώ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων στον οπτικοακουστικό τομέα είναι παράγοντας καίριας σημασίας για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί τα οπτικοακουστικά μέσα. Η ύπαρξη κατάλληλων ρυθμιστικών εξουσιών και η μη υπαγωγή σε κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν δείκτες της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής».
Τέλος, σε επόμενο ερώτημα της κυρίας Καϊλή, ο Επίτροπος απάντησε ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξακολουθούν να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των διατάξεων που διέπουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά σταθμό, καθώς και το κλειστό μητρώο των εργαζομένων στη θεμελιώδη ελευθερία της παροχής υπηρεσιών».
Η Εύα Καϊλή δήλωσε αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα ότι: «η προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω ενός και μόνο υπουργού της των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η προφανής διάθεσή της για φίμωση των αντίθετων φωνών παραπέμπει σε πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων. Είναι σίγουρα πολύ μακριά από κάθε λογική ανοιχτής δημοκρατικής πολιτείας, αποτελεί προσβολή στη δημοκρατία και φυσικά αντιστρατεύεται θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, από το οποίο δυστυχώς η χώρα μας απομακρύνεται με πολύ γρήγορα βήματα. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνεχιζόμενη απομόνωση όχι μόνο από τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τη βασική λογική και τις θεμελιώδεις αρχές της συνολικά...».