«Με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικαλέστηκε τη Συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, προκειμένου να εκφράσει ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης. Αλήθεια άραγε, ποιοι κυβερνούσαν στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων και δεν αξιοποίησαν την εν λόγω Συμφωνία; Ας απευθυνθεί, λοιπόν, ο κ. Σημίτης, αν όντως ανησυχεί, στο κόμμα του και στη ΝΔ, και όχι στη σημερινή κυβέρνηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την σημερινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με φόντο την δίημερη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του με αφορμή τη συζήτηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει ότι θα πρέπε να επιμείνει η Ελλάδα στην επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία οι διαφορές που αξιώνει υποψήφιο κράτος από κράτος μέλος της ΕΕ θα λύνονται στο Διεθνές Δικαστήριο, υπενθύμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Μάλιστα, κάνει λόγο για κίνδυνο δημιουργίας «τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας».

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Σημίτη:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο Κορυφής στις 17/3/2016 είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές «το ταχύτερο δυνατόν».

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της. Συγκεκριμένα: η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος. Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα.

Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας.

Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού».