του Γιάννη Πολίτη

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με δήλωσή της απαντάει με αιχμηρό τρόπο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Θάνου στα τέλη Φεβρουαρίου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιστολή μέσω της οποία διαμαρτύρεται για τη στάση που κρατάει το ΠΑΣΟΚ στη προσωπική της διαμάχη με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά κατηγορεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για απόπειρα επέμβασης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Με εξέπληξε η από 29.02.2016 επιστολή σας, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της.

Αναφέρεσθε στην προσωπική σας διαμάχη με τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ.Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή σας η πρωτοβουλία.

Από την αρχή θέλω να είναι καθαρή η θέση μου.

Πρώτον, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε. Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά.

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία θεωρώ  υποχρέωση μου να κοινοποιήσω την παρούσα επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μας στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους σας κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή σας στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας.

Τρίτον, έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.

Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ’ αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Τέταρτον, θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια.

Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση.

Φώφη Γεννηματά»

Εν τω μεταξύ με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να ασκηθεί πειθαρχική αγωγή κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, μέσω του άρθρου 91 του Συντάγματος.

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η από 29.2.2016 επιστολή της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου προς την κα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η από 16.3.2016  απάντηση της κας Γεννηματά προς την κα Θάνου. 
 
Έλαβα με οδυνηρή έκπληξη γνώση της αλληλογραφίας αυτής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και προκλήθηκε από την  επιστολή της κας Προέδρου του Αρείου Πάγου με την οποία παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού και δικαιοκρατικού πολιτεύματος.

 
Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος;


Αθήνα, 17 Μαρτίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος 

Τι αναφέρει το άρθρο του 91 του Συντάγματος

  • 1. H πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα του Aρείου Πάγου και πάνω, ή στους αντίστοιχους με αυτούς, ασκείται από ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως νόμος ορίζει. 
  • Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει ο Yπουργός Δικαιοσύνης.
  • 2. Tο Aνώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ως Πρόεδρό του, από δύο αντιπροέδρους ή συμβούλους της Eπικρατείας, δύο αντιπροέδρους του Aρείου Πάγου ή αρεοπαγίτες, δύο αντιπροέδρους ή συμβούλους του Eλεγκτικού Συνεδρίου και δύο τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών σχολών των πανεπιστημίων της Xώρας, ως μέλη. Tα μέλη του Συμβουλίου ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν υπηρεσία τριών τουλάχιστον ετών στο οικείο ανώτατο δικαστήριο ή σε νομική σχολή και κάθε φορά που το Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για ενέργεια μέλους ανώτατου δικαστηρίου, εισαγγελέα ή επιτρόπου, αποκλείονται από τη σύνθεσή του τα μέλη που ανήκουν στο οικείο δικαστήριο. Eφόσον πρόκειται για πειθαρχική δίωξη κατά μελών του Συμβουλίου της Eπικρατείας, στο Aνώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο προεδρεύει ο Πρόεδρος του Aρείου Πάγου.
  • 3. H πειθαρχική εξουσία στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς ασκείται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από συμβούλια που συγκροτούνται με κλήρωση από τακτικούς δικαστές, κατά τους ορισμούς του νόμου. Tην πειθαρχική αγωγή εγείρει και ο Yπουργός της Δικαιοσύνης.
  • 4. Oι κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου πειθαρχικές αποφάσεις δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Eπικρατείας.