Λύση με την Τουρκία ή πολλές… «Ειδομένες» λένε οι Ευρωπαίοι
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
Μέρα σταθμός για το προσφυγικό αναμένεται είναι η σημερινή ημέρα, αφού Τουρκία και Ευρώπη θα κληθούν να συμφωνήσουν για το πώς θα διαχειριστούν από κοινού το μεγάλο αυτό θέμα. Βασικός στόχος των Ευρωπαίων είναι να αποδεχθεί η τουρκική κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί, από την στιγμή που και οι γείτονές μας θα έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη.
Μέσα από τρεις συναντήσεις που θα έχει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. επιχειρείται να βρεθεί άμεσα λύση στην αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του προσφυγικού. Ο κ. Τουσκ θα έχει κατ’ αρχάς μια διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπου θα τον παραδώσει το κείμενο της Συνόδου, θα συζητήσει μαζί του τις ενστάσεις της Τουρκίας και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ενημερώσει τους 29 για τις θέσεις της Τουρκίας. Αμέσως μετά ο Αχμέτ Νταβούτογλου μαζί μ τον Τουσκ θα πάρουν μέρος στη νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για το πώς θα συνεργαστεί με την τουρκική πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Ελλάδα έδωσε πραγματική μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο θέσεις που προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κείμενο θα κάνει σαφείς αναφορές στην οικονομική βοήθεια της χώρας, στο σχέδιο μετεγκατάστασης και στα μέτρα πίεσης στην Τουρκία.
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο κείμενο σημειώνεται
-Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
-Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
-Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
-Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.
Επίσης ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο.
Ελλάδα και ενταξιακή διαδικασία Τουρκίας
Σχετικά με την στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
Μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της Τουρκίας, τόνισε τα εξής:
-Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει.
-Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης.
-Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του κυπριακού.
-Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς, Ζητά να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος.
-Δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του κυπριακού.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στους σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Ν. Αναστασιάδη – αν και ο Κύπριος Πρόεδρος ανήκει στην της δεξιάς – γιατί ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του, μέσα από το ξεπάγωμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων, αδυνατίζει την διαπραγματευτική του θέση και απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Αλ. Τσίπρας και στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Ο Πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.