Ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε έκθεση για τον ποιητικό και εικαστικό "κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη"
<p>Στη Θεσσαλονίκη </p>
Τη διττή (ποιητική και εικαστική) καλλιτεχνική γλώσσα που άρθρωσε ο Οδυσσέας Ελύτης , τον «κόσμο τον μικρό τον Μέγα» του ποιητή, συγκέντρωσε και παρουσιάζει, 20 ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του (18 Μαρτίου 1996) το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στην μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, Ποίηση και Ζωγραφική», που εγκαινιάστηκε απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στίχους της ″Τρελλής ροδιάς″ - του ποιήματος που όπως τόνισε ″ζευγαρώνει ιδανικά, «εις σάρκαν μιαν», την ποίηση και την ζωγραφική του Οδυσσέα Ελύτη, με στίχους οι οποίοι «χορεύουν» στον ρυθμό του ανέμου που ξεχύνεται με ριπές αισιοδοξίας και ελπίδας″ , επέλεξε ο Προκόπης Παυλόπουλος να απαγγείλλει, κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του λίγο προτού εγκαινιάσει την έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος.
″...Φωτεινότητα και διαφάνεια καθορίζουν τις ακροστιχίδες του δίδυμου έργου του Οδυσσέα Ελύτη: Στο μεν χώρο της ποίησης, τη λέξη, τον στίχο και, συνολικώς, το όλο ποιητικό αποτέλεσμα.
Στον δε χώρο της ζωγραφικής το φως, το χρώμα και, συνολικώς, την όλη εικόνα... Αν πρέπει να καταλήξει κανείς, ως προς το ποιό από τα πρόσωπα του Ιανού Ελύτη, δηλαδή του Ελύτη της ποίησης και της ζωγραφικής, επικρατεί τελικώς, η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την πλευρά της ποίησης. Αλλά ποιάς ποίησης; Σίγουρα εκείνης, η οποία κεντάει, με λέξεις που συνθέτουν στίχους, το διάφανο φόρεμα του φωτός, στα χρώματα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Ήτοι των μόνων δυνάμεων επί γης που μπορούν να συνθέσουν τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού Του″.
Χαιρετισμούς απηύθυναν νωρίτερα ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Περικλής Μήτκας και Αλεξάνδρα Βουτυρά, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου (″στην Ελλάδα όπου στους σύγχρονους καιρούς μας διακυβεύονται αξίες και ιδανικά, είναι επιβεβλημένο να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Τέχνη της γλώσσας του ποιητή″ όπως χαρακτηριστικά είπε), ο εκ των επιμελητών της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, καθώς και ο Κ. Θεοχαράκης -εκπρόσωπος του Ιδρύματος Θεοχαράκη- που συνέβαλε δανείζοντας έργα για την έκθεση.
Η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη (κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του), αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του ποιητή για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα, καθώς και έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη. Τα δεκάδες έργα και το εποπτικό υλικό για την έκθεση, δάνεισαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.
Παράλληλα, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, διοργανώνει στο Βασιλικό θέατρο αφιέρωμα (λόγου και μουσικής) στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόλγειο Ίδρυμα Τεχνών ως και τις 31 Μαΐου 2016.