Το Ποτάμι σε μια ανοικτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσίασε τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Επικεφαλής του Κινήματος και ακολούθησαν δεκατρείς τοποθετήσεις, δεκατρείς προτάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ανάπτυξη της χώρας και την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους από τους Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και στελέχη του Ποταμιού.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μίλτος Κύρκος αναφέροντας ότι η τρόικα και κυβέρνηση βάζουν ως προτεραιότητα τα δημοσιονομικά μέτρα έναντι των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν η εφαρμογή του μνημονίου επικεντρωθεί στην ολοκληρωμένη, βάσει σχεδιασμού υλοποίηση των περιεχόμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και όσων αναγκαίων άλλων παραβλέπονται τότε μόνο η Ελλάδα θα απομακρυνθεί οριστικά από το Grexit και το τέταρτο μνημόνιο».Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να χτίσει το δικό της καθεστώς, τη δική της διαπλοκή. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκφυλισμό των ιδεών της Αριστεράς» με αφορμή την προσπάθεια της να ελέγξει τη δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και να επιβάλει το δικό της κομματικό κράτος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο κομματικός διαμοιρασμός των λαφύρων της εξουσίας. Πρόκειται για μία παρωχημένη παράταξη, που ψευδώς επικαλείται την Αριστερά με μόνο της όπλο την οργιώδη προπαγάνδα». Τελειώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η απάντηση του Επικεφαλής του Ποταμιού στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά ήταν «απάντηση βαθύτατα ενωτική. Το Ποτάμι μπαίνει βαθύτατα ενωτικό στην ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά παράλληλα ειλικρινής και ρεαλιστική η προσέγγισή του».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να χτίσει το δικό της καθεστώς, τη δική της διαπλοκή. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκφυλισμό των ιδεών της Αριστεράς» με αφορμή την προσπάθεια της να ελέγξει τη δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και να επιβάλει το δικό της κομματικό κράτος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο κομματικός διαμοιρασμός των λαφύρων της εξουσίας. Πρόκειται για μία παρωχημένη παράταξη, που ψευδώς επικαλείται την Αριστερά με μόνο της όπλο την οργιώδη προπαγάνδα». Τελειώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η απάντηση του Επικεφαλής του Ποταμιού στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά ήταν «απάντηση βαθύτατα ενωτική. Το Ποτάμι μπαίνει βαθύτατα ενωτικό στην ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά παράλληλα ειλικρινής και ρεαλιστική η προσέγγισή του».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Αμυράς ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση της κυβέρνησης στη λειτουργική ανεξαρτησία των ΜΜΕ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση δε σέβεται τον κανόνα που λέει ότι η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας και επιχειρεί αλαζονικά και αντιδημοκρατικά να απλώσει τη σκιά της επιρροής της σε Μέσα και δημοσιογράφους».

Ακολούθησε ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος ανέφερε: «Η διαχρονική ανικανότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων σήμερα, καθίσταται εγκληματική» προσθέτοντας πως «παρά τις εξαγγελίες για δυναμική εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου, έχουμε αναπαραγωγή των χρόνιων παθογενειών, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μοιάζει σαν εγκληματική ενέργεια εναντίον της χώρας». Ακόμη, αναφέρθηκε στην απουσία σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι για την περίοδο 2014 – 20 είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας περισσότερα από 35 δις από τα ταμεία της Ε.Ε.

H Αντιγόνη Λυμπεράκη παρομοίασε το πολιτικό σύστημα με τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα απλώς περιφρονεί τα παιδιά του: Τα βάζει να πληρώνουν προκαταβολικά για προνόμια που δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Έχοντας γκρεμίσει τη χώρα ήδη μία φορά – σε πρασινογάλαζη εκτέλεση – συνεχίζεται το ίδιο έργο αυτή τη φορά σε φαιο-κόκκινη (με πράσινες ΠΑΣΟΚικές ανταύγειες)». Επανέλαβε δε την πρόταση για θεσμοθέτηση του εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης παρουσίασε επτά προτάσεις κατά του πελατειακού κράτους αναφέροντας: «Κανένα Υπουργείο, κανένα ΝΠΔΔ χωρίς Σχέδιο Δράσης! Άμεση αναθεώρηση του χάους των 23.142 αρμοδιοτήτων και αντικατάστασης τους με 10 πεδία πολιτικής. Καμία χρηματοδότηση κρατικού φορέα χωρίς συσχέτιση των προϋπολογισμών του με συγκεκριμένα αποτελέσματα που πρέπει να πετύχει. Αξιολόγηση και συγχώνευση/κατάργηση δομών. Αξιολόγηση προσώπων σε σχέση με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Τέλος με τις έκτακτες διαδικασίες νομοθέτησης! Τέλος με τα ΠΝΠ, τις άσχετες τροπολογίες, τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των μετακλητών . Απομάκρυνση των κομματικών διοικητών δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, προέδρων και διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών και επιλογή νέων από το ΑΣΕΠ για 5ετή θητεία και τέλος E-Hellas: Ανάπτυξη ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων. Επέκταση της Διαύγειας και στα στοιχεία προσωπικού, στόχων και αποτελεσμάτων των δημοσίων υπηρεσιών. Επέκταση της Διαύγειας στις δαπάνες των κομμάτων.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί τη γνωστή της τακτική: Αφήνει τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο ώστε να μην υπάρχει καμία εναλλακτική εκτός από τη χειρότερη (όπως έγινε με τις τράπεζες), ενώ στην περίπτωση της φορολογικής μεταρρύθμισης προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις ότι κινείται ενώ δεν κάνει τίποτα».

Η Κατερίνα Μάρκου περιέγραψε το εκρηκτικό μείγμα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την υπερφορολόγηση χωρίς αντίκρισμα, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χωρίς εγγύηση για αξιοπρεπή σύνταξη, την αβεβαιότητα λόγω αλλεπάλληλων αλλαγών, τους νομοθετικούς πειραματισμούς για αύξηση εσόδων χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η γραφειοκρατία κοστίζει ετησίως 6,8% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 11-12 δις ευρώ, προτείνοντας μεταξύ άλλων ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο Ιλχάν Αχμέτ χαρακτήρισε «κενό γράμμα» τις υποσχέσεις της Πολιτείας για στήριξη του πρωτογενή τομέα προσθέτοντας ότι «παρά τις εξαγγελίες και τους «πύρινους λόγους» των παλαιάς κοπής πολιτικών, για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, οι κυβερνήσεις στην πράξη δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Αντίθετα, μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου, τον καλούν να σηκώσει περισσότερα βάρη».

Ο Κώστας Μπαργιώτας αναφέρθηκε εκτενώς στο εξαιρετικά προβληματικό σύστημα Υγείας της χώρας λέγοντας ότι: «Έχει ανάγκη από τεκτονικές αλλαγές σε όλο του το εύρος» ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «είναι δέσμια των ιδεοληπτικών της περιορισμών, συνεχίζοντας να σπαταλά πόρους με τον τρόπο των προηγούμενων: άναρχα, πελατειακά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό».

Στη συνέχεια ο Ιάσονας Φωτήλας με αφορμή την επιχείρηση άλωσης της δικαιοσύνης, η οποία αγγίζει τα όρια της εκτροπής τόνισε: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί απλώς τον έλεγχο, αλλά τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, συνεπικουρούμενη από μερίδα συντηρητικών δικαστών που ομνύουν τον νέο ηγέτη. Η στόχευση είναι προφανής: η δημιουργία ενός ιδιότυπου ολοκληρωτικού καθεστώτος ελέγχου της Δικαιοσύνης και των λειτουργιών της». Τέλος αναρωτήθηκε με νόημα: «Ποιος δικαστής θα τολμήσει να βγάλει απόφαση υπέρ του κ. Τσακυράκη όταν γνωρίζει ότι μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά από την κ. Θάνου;»

Ο Γιώργος Μαυρωτάς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι θα πάρει πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και παράλληλα παρομοίασε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της παιδείας με «πορεία οδοστρωτήρα» που έχει ως στόχο να κομματικοποιήσει όλες τις δομές της εκπαίδευσης. «Το δικό μας όραμα είναι μία παιδεία χωρίς αποκλεισμούς, με ίσες ευκαιρίες και στόχο την αριστεία. Απαιτείται μία υπερκομματική προσέγγιση, να βγάλουμε τις ιδεολογικές παρωπίδες και να δούμε χωρίς κόμπλεξ ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει και χρειάζεται γιατρειά» σημείωσε.

Τέλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα αφού εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, επεσήμανε: «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό ως εργαλείο. Και εσωτερικά στη χώρα και στο εξωτερικό». Ο βουλευτής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να εξασφαλίσει από την Ευρώπη την εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας - πράγμα που δεν έκανε- καθώς και να εξασφαλίσει ενίσχυση από την ΕΕ «για την παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα από την Ευρώπη, χωρίς να το συνδέουμε με τη διαπραγμάτευση».