Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

Με το πέρας της παρέλασης οι ανάπηροι φώναξαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Μη μας πετάτε σαν λεμονόκουπες!».

Σύντομη συνομιλία με έναν από τους ανάπηρους πολέμου που έλαβαν μέρος στην παρέλαση είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μην μας πετάτε σαν στυμμένες λεμονόκουπες» είπε ο ανάπηρος πολέμου στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία δεν κάνει κάτι τέτοιο.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εθνεγερσίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να ορθώσουμε αρραγές μέτωπο συνευθύνης προκειμένου να αντισταθούμε επιτυχώς στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές. 

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν των δραματικών επιπτώσεων του οξύτατου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης προσφυγικής ροής, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι τα δικά της σύνορα φυλασσόμενα κυριάρχως απ’ αυτήν. 

«Πιστοί στο αρχαιοελληνικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των προγόνων μας απέναντι στους ικέτες αλλά και στις χριστιανικές αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού. Ενώ τους αδίστακτους τρομοκράτες, ύστερα μάλιστα και από το τελευταίο αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, τους αντιμετωπίζουμε ως στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της ανθρωπότητας και αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Την ίδια όμως συμπεριφορά, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απαιτούμε από τους εταίρους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «οφείλει να σεβασθεί στο ακέραιο τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της και να συμπεριφερθεί ως προς το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας, εν ανάγκη και με την επιβολή κυρώσεων, τις ακραίες εκείνες επιλογές εταίρων που διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα, τα οποία ουδόλως συμβιβάζονται με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη», είπε.