Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κοινοβουλευτική μάχη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, προκειμένου να συζητήσουν τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίζεται να επιμένει στην απομάκρυνσή του, παρά το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στο κόμμα του υπάρχουν φωνές στήριξης του υπουργού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του Πάνου Καμμένου, καθώς την πιο κρίσιμη στιγμή δημιουργήθηκε κυβερνητική κρίση από ένα θέμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχε κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ενδεικτικό της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας αντιδρά στο να αναλάβει ο Στρατός τη σίτιση των προσφύγων στην Ειδομένη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Στρατός δεν είναι catering», τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Με την άποψη του κ. Καμμένου είναι αντίθετος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Η ενόχληση του Αλ. Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στην Αθήνα έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, τη στιγμή που ο ίδιος και ο Γ. Μουζάλας έδιναν σκληρή μάχη για να περάσουν τις ελληνικές θέσεις.   Και δεν είναι μόνο αυτό.

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν να ρωτούν ανήσυχοι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εάν η κρίση έχει βάθος και εάν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση! Ζητούσαν, μάλιστα, λεπτομέρειες για την αιτία της κρίσης, την οποία έδειξαν να μην κατανοούν, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλητές τους τούς εξηγούσαν ότι πρόκειται για εθνικό θέμα.  Αυτά τα δύο γεγονότα έπαιξαν και παίζουν τον ρόλο τους στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Π. Καμμένου, αν και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκαν, μάλιστα, στο έργο του Πάνου Καμμένου και του Στρατού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.   διευρυνση.

Αξιολογώντας, ωστόσο, τον λόγο της κρίσης, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι πίσω από το θέμα που προέκυψε με την ονομασία της πΓΔΜ βρίσκονται άλλου είδους κίνητρα: Πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και αντίδραση στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί τη διεύρυνσή της και με άλλα κόμματα.  Η κυριακάτικη συνέντευξη του Νίκου Παππά πριν από δύο εβδομάδες, στην οποία μιλούσε για διεύρυνση της κυβέρνησης, πυροδότησε την κατάσταση, με τον ήδη ενοχλημένο Πάνο Καμμένο να θεωρεί ότι δεν εκπροσωπείται όσο πρέπει στην κυβέρνηση και στις δομές του κράτους. Ταυτόχρονα, υπήρξαν σενάρια που ήθελαν τον Κώστα Λαλιώτη και τον Δημήτρη Ρέππα να καταβάλλουν προσπάθεια για να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Το σενάριο αυτό θέλει, μάλιστα, τον Ευ. Βενιζέλο να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς διαφωνεί ριζικά με μια τέτοια εξέλιξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμα, ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν πολύ καλή και εγκάρδια.  Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά υπόψη, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. Απάντησε, μάλιστα, και στον Γιώργο Παπανδρέου -χαρακτηρίζοντάς τον «εθνομηδενιστή»-, γιατί ο τελευταίος είπε ότι εκείνος που θα έπρεπε να φύγει από την κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Αμυνας, ενώ θα έπρεπε να παραμείνει ο Γ. Μουζάλας.  Οπως και να είναι τα πράγματα, οι σχέσεις ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο έχουν μπει σε μια φάση αμφισβήτησης, αφού ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι οποιαδήποτε στιγμή ο κυβερνητικός του εταίρος μπορεί να του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Από την άλλη, ο υπ. Αμυνας αισθάνεται αδικημένος και ριγμένος. Μοναδικό ίσως θέμα που ενώνει τις δύο πλευρές είναι η μάχη κατά της διαπλοκής.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ