Την υποχρέωση της Άγκυρας, όπως «εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως χαρακτηριστικώς ελέχθη, τόνισε πριν από λίγη ώρα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, αναφορικώς με την πρόσφατη προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, σχετικώς με την εκδοθείσα από την αρμόδια υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας προκηρύξεως του Γ΄ γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε δε ότι η πρόκληση τεχνητών κρίσεων δεν ωφέλησε, ποτέ, κανέναν.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κ.Κούτρας, δήλωσε τα εξής: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως κάθε κυρίαρχο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό. 

Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων δεν ωφελεί την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε τη διαχείριση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, δε, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική».

Λ.Σ.Μ.