Επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο οι Θεσμοί, με το  κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμά ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με ευρωβουλευτές το απόγευμα της Τετάρτης συνέδεσε ευθέως την αξιολόγηση με την έναρξη της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στα μέλη της Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του.

Η εκτίμηση – προσδοκία της κυβέρνησης ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντ. Κοστέλο, μετέφερε, μέσω του Δημήτρη Παπαδημούλη, την εκτίμηση ότι σε έναν μήνα μπορεί να έχει κλείσει και το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και του χρέους, καθώς υπάρχει διάθεση πλέον και από το ΔΝΤ να υπάρξει συμφωνία στη βάση των όσων υπεγράφησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Ιταλός σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που βρέθηκε χθες στο Μαξίμου, επισήμανε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης και των δύο ζητημάτων.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί τη συμφωνία με τους δανειστές ορόσημο και καμπή για τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς θα τερματιστεί μία περίοδος αβεβαιότητας και στασιμότητας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ένα εντελώς νέο κλίμα που θα βοηθήσει στην έκρηξη επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας, στοιχεία που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικό πεδίο ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Επιμένουν επίσης ότι παρά τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, που θα προβλέπει η συμφωνία, η κοινωνία θα βγει όρθια από τη διαδικασία αυτή, με προστατευμένα τα αδύνατα στρώματα.

Πάντως τη συζήτηση για το πώς φτάσαμε σε αυτό τον νέο μνημονιακό κύκλο, με την ανάγκη ενός νέου πακέτου μέτρων και με το τραπεζικό σύστημα σε οριακό σημείο, η κυβέρνηση δεν την επιθυμεί σε αυτή τη φάση επ ουδενί. Γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι απορρίπτουν την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνούσε τις συνθήκες και τους λόγους επιβολής των capital controls, αλλά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. «Η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls» σημειώνουν και με αυτή τη λογική δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κίνηση της ΝΔ θεωρείται αντιπερισπασμός στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.