Στην παραδοχή ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό έχει «μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της» προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Διάσκεψης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος. 

Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Εξειδικεύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι αφορά στην εμπλοκή πολλών μερών, στο έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, στη συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και στις διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για ένα νέο «παιχνίδι κατηγοριών» που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. 

Εδώ και πέντε χρόνια, υπογράμμισε, δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια.