Η Κριστίν Λαγκάρντ, πριν κοπάσει ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις των Wikileaks, έστειλε επιστολή - απάντηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία δημοσιεύεται και για λόγους διαφάνειας στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ, διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών. Παράλληλα, η Σιδηρά Κυρία του Ταμείου, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «οι εικασίες ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, στερούνται λογικής». Ακόμη, υψώνει τείχος προστασίας στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου - που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα- τονίζοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της.

Από την άλλη πλευρά η Κριστίν Λαγκάρντ, απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια των στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ. 

Σε αλλο σημείο της επιστολής της επισημαίνει ότι "αν είναι αναγκαία χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα χρεαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους".

Όπως υπογραμμίζει, εξακολουθεί να υπάρχει μία «καλή διαφορά» από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείο.

«Εμείς μπορούμε να στηρίζουμε ένα πρόγραμμα, όταν είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, οι οποίες θέτουν την Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους» προσθέτει η κ. Λαγκάρντ.

«Αυτού εξοχότης Αλέξη Τσίπρα 
Πρωθυπουργό της ελληνικής Δημοκρατίας 
Αθήνα, Ελλάδα,

Αγαπητέ πρωθυπουργέ

Σας ευχαριστώ για το γράμμα που μου αποστείλατε στις 2 Απριλίου και στο οποίο μου ζητάτε την θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε απόσταση να διανύσουμε για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα το οποίο μπορώ να παρουσιάσω στην Εκτελεστική μας Επιτροπή. Έχω υπογραμμίσει πολλές φορές ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης ενώ σταδιακά θα αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με συνέπεια, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα σύντομα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, επιμένω στο να επισημαίνω πως εάν ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα για να μπορούν να ικανοποιηθούν απόλυτα, θα ήταν επακόλουθη ανάγκη για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού πρέπει να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό αυτές τις διαπραγματεύσεις.

 Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έχει προβληματίσει για το εάν μπορούμε πράγματι να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα τεταμένο κλίμα με δηλώσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο έχω αποφασίσει να να επιτρέψω στην ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπικού μου στήριξη. Το να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, για τους λόγους που μας έχετε καλέσει, είναι σημαντικό οι αρχές σας θα διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα σέβεται την ιδιωτικότητα των συζητήσεων και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια. 
 
Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να εμβαθύνουμε στη διαφάνεια του διαλόγου μας έχω αποφασίσει να απελευθερώσω το περιεχόμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org. Περιμένω σε οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας για το πως θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.  

Με εκτίμηση 
Κριστίν Λαγκάρντ