Της Ελένης Καλογεροπούλου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προξενιό για τη δημιουργία μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας, που θα κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργάζονται ευρωπαϊκοί κύκλοι, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την ενίσχυση των Σοσιαλιστών έναντι της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη.

Το σενάριο αυτό επιδιώκει την κυβερνητική συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», αλλά και με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Φυσικά, στην περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, ο Πάνος Καμμένος θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού όλοι μαζί σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα δεν χωρούν και άλλωστε εξαρχής οι Σοσιαλιστές είχαν αντιδράσει σε αυτή τη συνεργασία…

Ρόλο προξενητή σε αυτόν τον γάμο έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μάλιστα πριν από μερικές μέρες βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Από την πίσω πόρτα μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χωρίς τις τηλεοπτικές κάμερες και τα φλας των φωτογράφων είδε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον αρχηγό του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη. Θέμα συζήτησης; Μα, φυσικά, το ενδεχόμενο της προσέγγισης όλων των πλευρών.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι, εάν οι διαδικασίες προσέγγισης κινηθούν γρήγορα, δεν αποκλείεται μαζί με τον επερχόμενο ανασχηματισμό, που θα έρθει αμέσως μετά την αξιολόγηση, δηλαδή κάπου στα μέσα Μαΐου, να προχωρήσει και το σενάριο της διεύρυνσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι».

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η υλοποίηση αυτής της ιδέας δεν είναι σίγουρα το ευκολότερο πράγμα, καθώς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά πολιτικά μονοπάτια. Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη μια πλευρά, έχει μπροστά του το Προσφυγικό και τη διαδικασία μιας δύσκολης αξιολόγησης, συν τα επώδυνα μέτρα, ενώ, από την άλλη, η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης επιδιώκουν από κοινού να γίνουν μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, που στόχο θα έχει την απορρόφηση απογοητευμένων ψηφοφόρων από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει έντονη κινητικότητα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», καθώς, όπως φαίνεται, ο κ. Θεοδωράκης αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα για την προσέγγιση της κ. Γεννηματά. Στόχος των δύο πλευρών είναι να βρεθούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που έρχονται. «Αγκάθι» σε αυτή τη συνεργασία αποτελεί το ποιος θα είναι αρχηγός αυτού του νέου σχήματος, αφού οι υποψήφιοι είναι πολλοί και η θέση μία.

Τα βήματα λοιπόν που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση του νέου κεντροαριστερού μετώπου είναι πολλά και πολύπλοκα, καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούν να μην εκτεθούν δείχνοντας ότι επιθυμούν διακαώς μια τέτοια συνεργασία, προκειμένου να… διασωθούν. Γιατί, κακά τα ψέματα, η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας θα λειτουργήσει για όλους ευεργετικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, θα αποτελέσει «ομπρέλα» προστασίας. Η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος αμέσως μετά την αξιολόγηση και με βάσιμο το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να δώσει νέα πνοή και καινούργια ερεθίσματα στο κόμμα και την κυβέρνησή του. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που  θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. έφτασε στο τέλος της και ότι από εδώ και εμπρός θα αρχίσουν να φαίνονται τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η «μίνι» ενδοκυβερνητική κρίση έληξε με αίσιο τρόπο, οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα σφόδρα ενοχλημένο από τον κυβερνητικό του εταίρο, τον οποίο θεωρεί απρόβλεπτο. «Είναι στην ίδια φάση που ήταν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το καλοκαίρι», έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, θέλοντας να δείξει ότι πλέον ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά που λέει και κάνει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει στην μπούκα…

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει στον Πάνο Καμμένο ότι έχει σταθεί έντιμα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, θεωρεί ωστόσο ότι διακατέχεται πλέον από το άγχος της πολιτικής επιβίωσης και γι’ αυτό κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Ετσι, δεν αποκλείει το επόμενο χρονικό διάστημα, και με αφορμή τα μέτρα, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. να επιλέξει να ανοίξει μόνος του την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση, στηρίζοντάς τη μόνο στις ψηφοφορίες.

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Ευρωσοσιαλιστές

«Γιατί τόση αγάπη προς τον Αλέξη Τσίπρα από τους Σοσιαλιστές;», θα αναρωτιούνται πολλοί. Τι είναι αυτό που τους έχει κάνει να θέλουν να προσεγγίσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό και να τον εντάξουν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος; Η αλήθεια είναι ότι οι Σοσιαλιστές τα τελευταία χρόνια πληρώνουν τον σκληρό εναγκαλισμό τους με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την ευρωπαϊκή Δεξιά. Εμφανίστηκαν να έχουν χάσει τον βηματισμό τους και πολλούς ψηφοφόρους, αφού την απόλυτη κυριαρχία στα ευρωπαϊκά όργανα την είχαν οι πρωθυπουργοί της Δεξιάς. Αυτοί αποφάσιζαν για το πώς και ποιοι θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και για το ποιοι θα πληρώσουν. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα με τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήρθε «ως μάννα εξ ουρανού» για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που έβαλαν στόχο να τον προσεγγίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση ο Μάρτιν Σουλτς σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα είχε δηλώσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο αριστερός, αλλά αυτό διορθώνεται...».

Η… διόρθωση τελικά ξεκίνησε την περίοδο της διαπραγμάτευσης, όταν τόσο ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς προσπάθησαν να νουθετήσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό, παίρνοντας ωστόσο αρκετές φορές και το μέρος του. Από αυτή την επαφή πιο ενισχυμένη βγήκε η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ κάποιες άγαρμπες κινήσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου «πάγωσαν» τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο καιρός, όμως, πέρασε και ο Μάρτιν Σουλτς επανόρθωσε, προτείνοντας στον πρωθυπουργό την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση, πράγμα το οποίο τελικά επετεύχθη και θεωρείται ισχυρό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Ευρωπαϊκές πηγές, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν πάση θυσία να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους τους, αφού εκτιμούν ότι, ακόμα και αν γίνουν εκλογές και τις χάσει ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα του δεν θα πέσει κάτω από το 20%. Αντίθετα, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μετέωρο και το «Ποτάμι» μπορεί να μη συνεχίσει να κυλάει… Αρα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν κάθε λόγο να προσεγγίσουν τον πρωθυπουργό και, αν χρειαστεί, να πιέσουν τους ιδεολογικούς τους συντρόφους προκειμένου η κυβέρνηση να μείνει σταθερή.

Σε ετοιμότητα και ο Λεβέντης…

Σε διαρκή ετοιμότητα για πιθανές εξελίξεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση του για τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος.

Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι το κόμμα του δεν «είναι καβάτζα» του Μεγάρου Μαξίμου και προβάλλει σειρά όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή της Ενωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση, εντούτοις δεν έχει αποκλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει πιστωθεί αυτό το «φλερτ». Ο Βασίλης Λεβέντης, ταυτόχρονα με τα «ανοίγματα» του Αλ. Τσίπρα προς τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, επιχειρεί επίσης να στρέψει τον προσανατολισμό του κόμματός του προς τον δρόμο του σοσιαλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά τη συνδρομή του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος, που είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων στα μέσα της εβδομάδος, κατά την οποία ο Β. Λεβέντης τού εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα για ένταξη στην εν λόγω οργάνωση.

Οσον αφορά το σενάριο της κυβερνητικής διεύρυνσης με τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, για να προχωρήσει, η κυβέρνηση θα πρέπει να δελεάσει τους εν δυνάμει εταίρους της με συγκεκριμένες ενέργειες, που έχουν να κάνουν με την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η αξιολόγηση και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι λοιπόν τα δυνατά χαρτιά που θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Βαρύς «πονοκέφαλος» είναι για τη Φώφη ο Ευ. Βενιζέλος

Η Φώφη Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως τροχοπέδη στη διεύρυνση και στην ανανέωση του Κινήματος. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται, μάλιστα, πως με την έμμεση απειλή ότι, εάν υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποχωρήσει κοινοβουλευτικά η ομάδα Βενιζέλου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατά δέσμια τη Φώφη Γεννηματά, η οποία τη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται να προσανατολίζεται στην αναζήτηση νέων συμμαχιών.

Συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε κίνηση συνεργασίας κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού με κανέναν τρόπο δεν θα ήθελε να συνδεθεί με το τρίτο Μνημόνιο. «Δύο είναι αρκετά», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα της.

Το γεγονός πάντως ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στην αρχή της εβδομάδας η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις από την περίοδο των κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου, καθώς και ότι συναίνεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ δείχνουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την απεμπλοκή της από το παρελθόν, ενώ ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές συνεργασίες.

Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται να είναι πιο επιφυλακτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι πρέπει να κάνει την «ανάγκη φιλότιμο». Οι πιέσεις που δέχεται από τον Μάρτιν Σουλτς για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένες και προφανώς δεν επιδέχονται πολλές αντιρρήσεις. Αλλωστε, ο αρχηγός του «Ποταμιού» έδωσε το δικαίωμα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αφού το καλοκαίρι ήταν ένας από αυτούς που αναζήτησαν βοήθεια στην Ευρώπη και έσπευσαν να συναντηθούν με κοινοτικά στελέχη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Αρα, σήμερα οι τότε συνομιλητές του δικαιούνται να εκφέρουν άποψη, έστω και αν δεν του αρέσει. Και η άποψη αυτή έχει να κάνει με το ότι οι Σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, θεωρούν σήμερα πως η πλέον αξιόπιστη κυβέρνηση, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, είναι η κυβέρνηση Τσίπρα. «Εχει πάρει σοβαρά ρίσκα και δεν κάνει πίσω στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», λένε από την Ευρώπη.