Ο Νίκος Τόσκας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση,αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, περί «οικονομικών παιχνιδιών» αναφορικά με το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Χίου, ενώ απαντάει και στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ίδιο ζήτημα.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζει ότι θέτει στην διάθεση των βουλευτών τον φάκελο με όλα τα στοιχεία που αφορούν στις διαδικασίες για το Κέντρο στην Χίο, μαζί με αναλυτικό σημείωμα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, εξαπολύει επόθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, κατηγορώντας τον ότι «δεν τολμά να ακολουθήσει την επιβεβλημένη δεοντολογία κοινοβουλευτικού ελέγχου», καθώς και ότι «πλήττει έμμεσα και συκοφαντικά το υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία».

Παράλληλα, σχολιάζοντας αναφορές της Ν.Δ., ο κ. Τόσκας σημειώνει ότι «κάποια συμφέροντα ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, μαθημένα σε άλλου είδους αναθέσεις από το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, υπογραμμίζει ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος.

Αναλυτικά, η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αφορμή της παρούσας αποτελεί μία πρόσφατη ενέργεια του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος «Το Ποτάμι», την οποία δεν επιθυμώ να χαρακτηρίσω:

Κατά παράκαμψη των καθιερωμένων διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του απευθύνθηκε εγγράφως, κατ' εντολή του, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εζήτησε δε στα πλαίσια, δήθεν, του κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος να της αποσταλούν τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό του έργου του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Χίο. Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ενέργεια αυτή, συνοδεύοντας την με αρνητικές αιχμές για τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Με αυτή του την ενέργεια ο κ. Θεοδωράκης έδειξε, πρώτον, ότι δεν τολμά και αποφεύγει για ευνόητους λόγους να ακολουθήσει την επιβεβλημένη δεοντολογία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Να απευθυνθεί δηλαδή, να ζητήσει κατάθεση εγγράφων και να διαλεχθεί κατά πρόσωπο με την αρμόδια και μόνη πολιτικά υπεύθυνη ηγεσία του υπουργείου.

Έδειξε, δεύτερον, ότι προτιμά να πλήττει έμμεσα και συκοφαντικά το υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία, απευθυνόμενος στην υπηρεσιακή ηγεσία της, η οποία όμως δεν έχει την δυνατότητα αυτοπρόσωπης απάντησης και υπεράσπισής της στην διαδικασία αυτή.

Σε ότι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος. Στο έργο της Χίου, μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!

Συνοδεύω την επιστολή αυτή, κύριε πρόεδρε, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών του υπουργείου, προς πληρέστερη ενημέρωση επί του αντικειμένου. Τέλος, διευκρινίζω ότι στη διάθεση των κ. κ. βουλευτών είναι ο πλήρης φάκελος από τον οποίο μπορούν να λάβουν αντίγραφα από το γραφείο μου.

Κύριε πρόεδρε, είχα ολοκληρώσει την παρούσα επιστολή μου, όταν πληροφορήθηκα ότι και η «Νέα Δημοκρατία» αναμασά τις ίδιες «καταγγελίες». Γίνεται, φυσικά αντιληπτό ότι κάποια συμφέροντα ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, μαθημένα σε άλλου είδους αναθέσεις από το παρελθόν. Εμείς ωστόσο όπως προελέχθη δεν «αξιοποιήσαμε» τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου αλλά αποβλέψαμε σε ανταγωνιστικές προσφορές».