Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
<p>«Ως εδώ» διαμήνυσε προς όλες τις πλευρές ο πρωθυπουργός–Τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάζονται οι συνεργάτες του</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
«Ως εδώ »διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός προς το ΔΝΤ μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα συμφωνημένα αλλά ούτε και πρόκειται να αποδεχθούμε νέα μέτρα »είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί στις 12 Ιουλίου του περασμένου χρόνου . Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι μέχρι και τις 22 Απριλίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια τι σημαίνει το «ως εδώ »του Αλέξη Τσίπρα. Ποια δηλαδή θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης εάν οι εκπρόσωποι των θεσμών και το ΔΝΤ επιμείνουν σε ακραίες λύσεις.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες έχει να λύσει ένα δύσκολο γρίφο . Ποια είναι η καλύτερη λύση για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Οι συνεργάτες του Αλέξης Τσίπρα επεξεργάζονται όλες τις πιθανές εκδοχές που μπορεί να πάρει το θέμα της αξιολόγησης μετά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις
- Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με την απομάκρυνση του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μόνο από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
- Το δεύτερο μιλά για μεγάλη απομείωση του χρέους άρα για λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα
- -Το τρίτο είναι να επιμείνει το ΔΝΤ σε περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα έχοντας ως συμμάχους και κάποιους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
- Το τέταρτο έχει να κάνει με την τμηματική αξιολόγηση ξεκινώντας από τώρα και φτάνοντας το φθινόπωρο.
Τα δυο πρώτα σενάρια όπως γίνεται αντιληπτό είναι τα ιδανικά για την Ελληνική κυβέρνηση ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απεύχονται το τρίτο και το τέταρτο.
Οι επόμενες ημέρες θα έχουν οπωσδήποτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού από την στάση του ΔΝΤ θα εξαρτηθούν παρά πολλά . Όπως για παράδειγμα εάν θα επιμείνουν στον εκβιασμό του πιστωτικού γεγονότος δηλαδή της χρεωκοπίας της χώρας ή εάν θα επιλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης από το πρόγραμμα…