Ως πρώτο καμπανάκι για αντιδράσεις και ανταρσίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που έρχονται λαμβάνεται η διαφωνία του Θοδωρή Δρίτσα για τον ΟΛΠ. Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, νέος πονοκέφαλος ξεκινάει στο Μαξίμου.

Η κρίση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, παρότι δεν συνδέεται με αυτή καθαυτή την επικείμενη συμφωνία και τις τρέχουσες συζητήσεις με τους δανειστές, ωστόσο αποτελεί και το καμπανάκι για τις εξελίξεις, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.  Ο κ. Δρίτσας έχει έτσι κι αλλιώς εκπεφρασμένες διαφωνίες για την πώληση του ΟΛΠ και φρόντισε να τις υπενθυμίσει, πυροδοτώντας ένα κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παρότι στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να μιλήσει για παρερμηνεία των λεγομένων του. 

Το πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται όμως δεδομένο, αν και δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο και μοιραίο χτύπημα στην κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν θύλακες διαφωνίες παρόμοιοι με εκείνους της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχει όμως η κίνηση των 53+, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Δρίτσας, που ακόμη κι αν δεν έχει καμία διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση, μπορεί με τις αποστάσεις ή την κριτική της στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, να της επιφέρει πολιτικά πλήγματα και να φουντώσει την αίσθηση της ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία.  

Το εσωκομματικό πεδίο βρίθει από διαφοροποιήσεις και ανησυχίες για τα επερχόμενα μέτρα και τις πολιτικές που θα συμφωνηθούν με την τρόικα και ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περιορίσει το πρόβλημα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλά για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε μην παρατείνεται άλλο η αβεβαιότητα και η αστάθεια και να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όσο περνά ο καιρός από την περιβόητη κρίση με τους κοριούς, που κατέγραψαν τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, τόσο εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι η ηγεσία της κυβέρνησης αξιοποίησε την υπόθεση κυρίως για την εσωκομματική συσπείρωση και λιγότερο με την ελπίδα ότι θα προκαλέσει υποχώρηση των σκληρών κύκλων του δανειστών, του Ταμείου περιλαμβανομένου.

Άλλες πληροφορίες φέρουν κυβερνητικά στελέχη να προειδοποιούν ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, τότε στο τραπέζι θα μπει αναγκαστικά και το σενάριο εκλογών τον Ιούνιο, καθώς ενδεχόμενη νέα παράταξη των διαπραγματεύσεων θα επιφέρει οικονομική ασφυξία και κατάρρευση όλων των οικονομικών μεγεθών.